Ιερά Μονή Χοζεβά, Ιεροσόλυμα

Η Ιερά Μονή Χοζεβά, είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αγίας Γης, κτισμένο πλησίον της διαδρομής  Ιεριχούς - Ιεροσολύμων. Είναι χτισμένη πάνω σε βράχο που βρίσκεται μέσα στο βαθύ και μεγάλο φαράγγι των Αινών,  στο οποίο βάπτιζε ο Άγιος
Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Ιδιαίτερη αίγλη έλαβε κατά την ηγουμενεία του αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου αλλά σύντομα καταστράφηκε από τους Πέρσες. Ο τόπος αυτός συνδέεται με τον Προφήτη Ηλία και τον Θεοπάτορα Ιωακείμ. Η Παράδοση λέει πως εδώ κρύφτηκε ο Προφήτης κυνηγημένος από την Ιεζάβελ (υπάρχει το σπήλαιό του). Επίσης, λέγεται, πως εδώ προσευχόταν ο πατέρας της Παναγίας για να του χαρισθεί παιδί.
Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν αναρίθμητα σπήλαια, ιδίως στην αριστερή όχθη, στην οποία, κυρίως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες κατοικούσαν αναρίθμητοι αναχωρητές, από τους οποίους οι πιο επιφανείς ήταν ο Ιωάννης ο επικαλούμενος Χοζεβίτης και ο Αββάς Δωρόθεος, ο οποίος επί Πατριαρχείας του Αγίου Μοδέστου Ιεροσολύμων, χρημάτισε σταυροφύλακας.


Η Ιερά Μονή Χοζεβά, τιμάται μέχρι και σήμερα επ΄ ονόματι του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου της εν Χοζεβά. Ανεκαινίσθηκε το 1875 από τον μοναχό Καλλίνικο Βαράκλα τον Αγιοταφίτη, καταγόμενο από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας.
    MyPhotoPics