Bόρειο Σέλας

Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Το Σέλας είναι μια φυσική εμφάνιση φωτός στον ουρανό, ιδίως στις πολικές περιοχές, που προκαλείται από την σύγκρουση των φορτισμένων σωματιδίων και κατευθύνεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Συνήθως εμφανίζεται κατά τη νύχτα και κυρίως στην
ιονόσφαιρα. Αναφέρεται ως πολικό σέλας ή διαφορετικά ως Πολικό φως. Αυτά τα φαινόμενα είναι συνήθως ορατά μεταξύ 60 και 72 μοιρών βόρεια και νότια στα γεωγραφικά πλάτη, όπου και τοποθετούνται σε ένα δακτύλιο μόνο εντός της Αρκτικής και της Ανταρκτικής με την εμφάνιση των πολικών κύκλων. Το όνομα Aurora Borealis (Βόρειο σέλας) το πήρε από τη ρωμαϊκή θεά της αυγής Aurora και το ελληνικό όνομα για το βοριά, Βορέα, από τον Pierre Gassendi το 1621.

Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν παρατηρείται χρωματισμένο τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται. Από τη φασματοσκοπική ανάλυση του φωτός των Σελάων παρατηρήθηκαν εντός του φάσματος αυτών 150 γραμμές από τις οποίες η φωτεινότερη και σταθερότερη ανήκει στο στοιχείο κρυπτόν ως και στο Οξυγόνο και στο Άζωτο.

Στην λαογραφία των βορείων λαών το Σέλας είχε συνδεθεί με
υπερβατικές ερμηνείες.
Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους Ταράνδους τους.
Οι Φιλανδοί ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες.
Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.

Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα πως το Βόρειο Σέλας είναι γριές ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους. Πίστευαν δε πως το Σέλας ερχόταν για να πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που είχαν ήδη γεράσει! -"Αυτή είναι τόσο γριά που θα έρθει να την πάρει το Σέλας", έλεγαν.

Αλλά και οι Ινδιάνοι της Αμερικής (Καναδά) πίστευαν πως το
Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε! Άλλοι ινδιάνοι (οι Φοξ) πίστευαν ότι πρόκειται για μεγάλη συνάθροιση πολεμιστών, κοντά στο Βόρειο Πόλο, όπου έβραζαν τους εχθρούς τους σε μεγάλα καζάνια.

Τέλος οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας πίστευαν πως οι παλιοί πρόγονοί τους έφθασαν στο Νότιο Πόλο και παγιδεύτηκαν εκεί και τώρα ανάβουν μεγάλες φωτιές για να συνεννοηθούν με τους σημερινούς απογόνους τους για να πάνε να τους ελευθερώσουν.     
                                                          























































































































































MyPhotoPics