Arches National Park, ΗΠΑ

Tο Arches National Park είναι Εθνικό Πάρκο που βρίσκεται στη Γιούτα, κοντά στην πόλη Moab, ΗΠΑ. Έχει τις περισσότερες φυσικές αψίδες, καμάρες, στον κόσμο. Υπάρχουν πάνω από 2.000 φυσικές αψίδες από ψαμμίτη. Περιέχει τόξα συμπεριλαμβανομένης της ισορρόπησης βράχων, πτερύγια και πυραμίδες, που αναδεικνύονται σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον με αντιθέσεις, γεωμορφές, χρώματα και υφές.
Σε όλο το πάρκο, τα πέτρινα στρώματα αποκαλύπτουν
εκατομμύρια χρόνια της εναπόθεσης, της διάβρωσης και άλλα γεωλογικά γεγονότα. Αυτά τα στρώματα συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη ζωή στις αψίδες σήμερα, η διάβρωσή τους επηρεάζει στοιχειώδη χαρακτηριστικά όπως η χημεία του εδάφους και όπου το νερό ρέει όταν βρέχει.
 
Τα πιο σημαντικά φυσικά χαρακτηριστικά των Αψίδων είναι οι γεωλογικοί σχηματισμοί του πάρκου. Αψίδες σε μέγεθος από τρία πόδια άνοιγμα (το ελάχιστο ποσό που θεωρείται ότι είναι μια αψίδα) και πάνω. Πανύψηλα κωδωνοστάσια, πτερύγια και ισορροπημένα βράχια συμπληρώνουν τις καμάρες.

Οι λακκούβες είναι φυσικές λεκάνες από ψαμμίτη που συλλέγουν τα νερά της βροχής. Φιλοξενούν οργανισμούς που είναι σε θέση να επιβιώνουν και σε μακρές περιόδους ανυδρίας και χρησιμεύουν ως ένα γόνιμο έδαφος για πολλά αμφίβια έντομα της ερήμου. 

Τα φυτά και τα ζώα έχουν τέτοια προσαρμοστικότητα που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν σε όλες τις συνθήκες. Yπάρχει μεγάλη ποικιλία δέντρων, όπου υπάρχει άφθονο νερό. Υπάρχουν επίσης εννέα είδη κάκτων στο πάρκο, καθώς και πολλά είδη από αγριολούλουδα της ερήμου και θάμνοι. 

Υπάρχουν 50 είδη θηλαστικών. Αυτά που συναντάμε πιο συχνά είναι ελάφια, μουλάρια, πρόβατα με μεγάλα κέρατα, κουνέλια, αρουραίους και καγκουρό. Άλλα μεγάλα θηλαστικά, όπως το λιοντάρι υπάρχουν, αλλά  εμφανίζονται σπάνια. 


Περίπου 273 είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί στο πάρκο. Είναι πατρίδα πολλών ερπετών, 10 είδη σαυρών και 9 είδη φιδιών. Δηλητηριώδεις κροταλίες είναι παρόντες, αλλά είναι απρόθυμοι να επιτεθούν.

Oι θερινές θερμοκρασίες υπερβαίνουν συχνά τους 100°F (38°C). Η εποχή των μουσώνων του καλοκαιριού φέρνει βίαιες καταιγίδες. Ο Χειμώνας είναι κρύος, με επίπεδα κατά μέσο όρο 30 έως 50°F (-1°C έως +10°C), και τα χαμηλότατα σημεία κατά μέσο όρο 0 έως 20°F (-18 έως -7°C).

    MyPhotoPics