Λίμνη Πουρναρίου, Ήπειρος, Ελλάς

Η Λίμνη Πουρναρίου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα  από την κατασκευή φράγματος στον    ποταμό Άραχθο. Η έκτασή της είναι 18,233 τ. χλμ. Δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος για εξασφάλιση σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας. Βρίσκεται κοντά στο Βουλγαρέλι της Άρτας, Ελλάς. 


Στην διαδρομή προς την λίμνη συναντάμε μια βυθισμένη πολιτεία, το κομμάτι εκείνο του χωριού της Κάτω Καλντερίνης, που εξαφανίστηκε με τη δημιουργία του φράγματος του Πουρναρίου.

Κάποιες εποχές του χρόνου, κυρίως φθινοπωρινές, όταν το φράγμα είναι ανοιχτό και η στάθμη της λίμνης χαμηλά, έρχονται στην επιφάνεια τα παλιά 
σπίτια, το παλιό δημοτικό σχολείο και οι δεντροστοιχίες που εγκαταλείφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα παλιά σπίτια και κτήρια δημιουργούν ένα μυστήριο σκηνικό που στοιχειώνει τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης.
Πριν από τη δημιουργία του φράγματος, ο δρόμος από Άρτα προς Βουργαρέλι περνούσε μέσα από τη λίμνη σε μια σαφώς πιο σύντομη διαδρομή. Το φράγμα Πουρναρίου ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1997. Είναι δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, χωμάτινο, πλάτους βάσης 450 μέτρων και ύψους 107 μέτρων.
H ιχθυοπανίδα της λίμνης αποτελείται από κυπρίνους, στρωσίδι, πινδοβίνος, σκυλόψαρο, μπριάνα, λιάρα, μουστακάτο, άγρια πέστροφα, χέλι και ο ψευδοφοξίνος. νυχτοκόρακες, πρασινοκεφαλόπαπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, σαρδέλες, ενώ καστανοκεφαλόγλαροι και ποταμοσφυριχτές συμπληρώνουν την επίσης πλούσια ορνιθοπανίδα.

    ΜyPhotoPics