Λίμνη Natron, Αφρική

H λίμνη Νάτρον είναι μια αλυκή που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τανζανίας, κοντά στα σύνορα με την 
Κένυα.
Τροφοδοτείται από τον Νότιο Ewaso Ng'iro ποταμό και από ιαματικές πηγές πλούσιες σε ορυκτά . Είναι αρκετά ρηχή, λιγότερο από τρία μέτρα βάθος και σε πλάτος ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο του νερού, το οποίο αλλάζει λόγω των υψηλών επιπέδων της εξατμίσεως, αφήνοντας συγκεντρώσεις αλατιού και άλλων μετάλλων, ιδίως ανθρακικό νάτριο.  
Καθώς το νερό εξατμίζεται κατά την ξηρή περίοδο, τα επίπεδα
αλατότητας αυξάνεται στο σημείο που μικροοργανισμοί που το αγαπούν αρχίζουν να ευδοκιμούν. Τέτοιοι είναι οι halophile οργανισμοί που περιλαμβάνουν κάποια κυανοβακτηρίων που κάνουν τη δική τους τροφή με τη φωτοσύνθεση, όπως κάνουν τα φυτά.

Η χρωστική ουσία στα κυανοβακτήρια παράγει τα βαθιά κόκκινα του ανοικτού νερού της λίμνης, καθώς και τα πορτοκαλί χρώματα στα ρηχά τμήματα της λίμνης. Η αλκαλική κρούστα του αλατιού στην επιφάνεια της λίμνης είναι συχνά χρωματισμένη κόκκινη ή ροζ από μικροοργανισμούς που
αγαπούν να ζουν εκεί.

Η λίμνη είναι η μόνη περιοχή αναπαραγωγής στην Ανατολική Αφρική για τα 2,5 εκατομμύρια Lesser Φλαμίγκος. Καθώς αυξάνεται η αλατότητα με τον μεγάλο αριθμό των κυανοβακτηρίων, η λίμνη μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες φωλιές. 

Τα φλαμίνγκο, τρέφονται με Σπιρουλίνα (είναι μπλε-πράσινα φύκια με κόκκινες χρωστικές ουσίες). Η λίμνη Νάτρον είναι μια ασφαλής τοποθεσία αναπαραγωγής, επειδή το καυστικό περιβάλλον είναι εμπόδιο για τα αρπακτικά που προσπαθούν να φθάσουν
τις φωλιές τους.
Η περιοχή γύρω από την αλυκή δεν κατοικείται, αλλά υπάρχει κάποια βοσκή και κάποια εποχιακή καλλιέργεια. Απειλές για το υπόλοιπο της αλατότητας από τις αυξημένες εισροές προσάμμωσης προέρχονται από υλοτομία στις λεκάνες απορροής Νάτρον και μια προγραμματισμένη ίδρυση υδροηλεκτρικού σταθμού στο Ewaso Ng'iro στα σύνορα με την Κένυα. 
Παρά το γεγονός ότι τα αναπτυξιακά σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός φράγματος στο βόρειο άκρο της λίμνης για να παρέχεται φρέσκο ??? νερό, η απειλή της αραίωσης σε αυτό το γόνιμο έδαφος μπορεί να εξακολουθεί να είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει καμία επίσημη προστασία.

Μια νέα απειλή για την λίμνη Νάτρον είναι η προτεινόμενη κατασκευή ενός εργοστασίου ανθρακικού νατρίου  στις ακτές της. Το εργοστάσιο θα αντλεί νερό από τη λίμνη και θα εξαγάγει το ανθρακικό νάτριο, για να το μετατρέπει σε σκόνη πλυσίματος.
Myphotopic