Βραχώδη Όρη, Αριζόνα, ΗΠΑ


Με το όνομα Βραχώδη όρη (αγγλ.: Rocky mountains) φέρεται μεγάλη οροσειρά της δυτικής Βόρειας
Αμερικής 
που εκτείνεται, σχεδόν κατά μήκος του Ειρηνικού ωκεανού, από Αλάσκα, με κατεύθυνση προς νότο, (Καναδά, ΗΠΑ) και καταλήγει στο Μεξικό.


Αποτελούν μια σειρά από ηφαιστειογενείς και γρανιτώδεις αλυσιδωτές εξάρσεις, οι οποίες διαιρούνται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: τα Βόρεια Βραχώδη όρη, τα Κεντρικά Βραχώδη όρη και τα Νότια Βραχώδη όρη.     
Κατά την εποχή των παγετώνων τα Βραχώδη όρη κατοικούνταν από αρχαίες φυλές Ινδιάνων και στη συνέχεια από νεότερες φυλές όπως Απάτσι, Σιου, Απάχο κ.α. Τα Βραχώδη όρη είναι σχετικά "νεαρά" βουνά, γιατί ο άνεμος και οι ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις δεν τα έχουν διαβρώσει. 
Οι κορυφογραμμές μοιάζουν με κοφτερά πριόνια. Από
γεωλογική άποψη αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με τα βουνά της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Οι γεωγράφοι όμως τα διαχωρίζουν για ευκολότερη μελέτη. Το όρος αυτό έχει μυτερές κορυφές επειδή έχει δημιουργηθεί σχετικά αργά στη γεωλογική χρονική κλίμακα και η διάβρωση δεν έχει στρογγυλέψει τις άκρες τους.

Ένα ιδιαίτερο τοπόσημο στο βραχώδες τοπίο της Αριζόνα. Χτισμένο το 1956 στην περιοχή Sedona της πολιτείας της Αριζόνα, το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού αποτελεί από τότε ένα κτίσμα που συνδυάζει εξόχως την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την φυσική ομορφιά του τοπίου και την απλότητα ενός
θρησκευτικού κτιρίου.
Σχεδιασμένο από την γλύπτρια Marguerite Brunswig Staude, με την καθοδήγηση-όπως λένε οι φήμες-του Frank Lloyd Wright, το μικρό αυτό παρεκκλήσι στέκεται τολμηρά πάνω στους κόκκινους βράχους με μία σαγηνευτική λιτότητα. Η κατασκευή του φανερώνει τόσο σεβασμό όσο και φαντασία, χωρίς να προδίδει την μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός
θρησκευτικού χώρου.


Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του, είναι το ότι είναι χτισμένο και θεμελιωμένο στον κόκκινο βράχο της Σεντόνα, με τρόπο που μοιάζει ν' αναδύεται από τα σπλάχνα του, καταλήγοντας να φαίνεται ένα οργανικό κομμάτι του τοπίου.
Ο σταυρός, ύψους σχεδόν 30 μέτρων, που μοιάζει καρφωμένος στον βράχο, εξουσιάζει τον χώρο ως το κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο του κτιρίου, ταυτόχρονα υποστηρίζοντας στατικά την γυάλινη όψη του.
    MyPhotoPics