Φάρος Καστρί, νήσος Οθωνοί, Ελλάς

Κατασκευάστηκε το 1872 και είναι τοποθετημένος στο ΒΑ άκρο του νησιού Οθωνοί, Ελλάς, στο ακρωτήριο Καστρί. Ο πέτρινος πύργος του είναι κυλινδρικός με ύψος 12 μέτρων και υπάρχει κατοικία φαροφυλάκων. Στο νησί πηγαίνει κανείς σε δύο ώρες με καΐκι της γραμμής από τον Άγιο Στέφανο στα ΒΔ της Κέρκυρας προς Μαθράκι και Οθωνούς. Είναι ο πρώτος φάρος που συναντούν όσοι πλέουν από τον βορρά προς το Ιόνιο Πέλαγος και έχει εστιακό ύψος 13,40 μέτρων. Σε αυτόν λέγεται ότι οφείλεται η ονομασία "Φανός" ή "Φανώ" που δόθηκε στο νησί.
Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1872 με πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σταθερό φως με μια ερυθρή αναλαμπή ανά λεπτό και φωτοβολία 12 ναυτικών μιλίων. Το 1938 ανανεώθηκε ο φωτιστικός του μηχανισμός. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στον πύργο και στα φωτιστικά μηχανήματα από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες. Το 1945 μετατράπηκε σε αυτόματο (σύστημα dallen). Το 1954 το κτίριο και ο πύργος επισκευάσθηκαν, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και επαναλειτούργησε με πετρέλαιο. 
Το 1984 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με νέα αυτόματα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 10'' και φωτοβολία 21 ναυτικά μίλια. Είναι ο μοναδικός επανδρωμένος με φαροφύλακες στα Ιόνια νησιά. 
 
    MyPhotoPics