Σπήλαιο Μααρά - Αγγίτη, Ελλάς

Στα 14 χλμ. από τη Δράμα, Ελλάς μπαίνουμε στην Προσοτσάνη και από εκεί θα  ακολουθήσουμε για ακόμη 8 χλμ. τις  πινακίδες που θα μας κατευθύνουν στο χωριό Κοκκινόγεια και μετά στο σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη, που είναι επίσης γνωστό και ως σπήλαιο Μααρά. 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου και το μοναδικό επισκέψιμο (με ποτάμι) στην Ελλάδα. Το μήκος του ξεπερνά τα 13.000 μέτρα, κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάνει και τα 22.000 μέτρα αλλά ο ποταμός Αγγίτης, που πηγάζει μέσα από το σπήλαιο, κάνει μια ζικ ζακ διαδρομή μήκους 21.000 μέτρων εντός του σπηλαίου πριν αποφασίσει να βγει στο φως του ήλιου. 
Οι δε πηγές δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ακριβώς, εκτιμάται ότι τα νερά προέρχονται από καταβόθρες που βρίσκονται στην περιοχή του Οχυρού. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες ύψους έως και 30 μ., ένας μεταλλικός υδροτροχός, αποικίες εκατοντάδων σπάνιων νυχτερίδων, μυοκάστορες, βίδρες, ψάρια όπως το σπάνιο τυλινάρι, η ημιδιαφανής πετροκαραβίδα αλλά και χιλιάδες εντελώς διαφανή ψάρια, που κατοικούν στον ποταμό, είναι εικόνες που θα αφήσουν έκθαμβο τον επισκέπτη. 
Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερή 17°C και του
ποταμού επίσης σταθερή 13°C. 
Η τουριστική διαδρομή έχει μήκος περίπου 500 μέτρα. Βγαίνοντας από το σπήλαιο μπορούμε να περπατήσουμε πλάι στον ποταμό, πάνω σε ένα πολύ ρομαντικό τσιμεντοστρωμένο μονοπάτι που φτάνει μέχρι τα αναψυκτήρια και τις ταβέρνες.
    Myphotopics