Τα φλαμίνγκο είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων. Η ψηλή και λεπτοκαμωμένη κορμοστασιά τους, με τον μακρύ λαιμό σε σχήμα σίγμα και τα πανύψηλα ροδόχρωμα πόδια, κάνει την αναγνώριση τους πολύ εύκολη. Το όνομά τους προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη "flamengo", που σημαίνει "αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας". Επίσης, την ελληνική λέξη "φοινικόπτερος" που σημαίνει "αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος".
Τα φλαμίνγκος είναι πολύ κοινωνικά πουλιά που ζουν σε αποικίες που μπορούν να ανέρχονται σε χιλιάδες. Αυτές οι μεγάλες αποικίες πιστεύεται ότι εξυπηρετούν τρεις βασικούς σκοπούς: την αποφυγή της θήρευσης, τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης τροφής και την αξιοποίηση των ανεπαρκών και λιγοστών θέσεων στις οποίες μπορούν να φωλιάσουν.
Η πιο σταθερή ωστόσο κοινωνική μονάδα των φλαμίνγκο είναι τα ζεύγη που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Στα ζεύγη αυτά τόσο το θηλυκό όσο και το αρσενικό συμβάλλουν στο κτίσιμο της φωλιάς για το αυγό τους όσο και στην υπεράσπισή του. Το θηλυκό είναι εκείνο που επιλέγει τη θέση για το κτίσιμο της φωλιάς στο λασπότοπο. Μετά από την εκκόλαψη των νεογνών η μόνη γονεϊκή ευθύνη είναι η σίτιση. Τα φλαμίνγκο λοιπόν παράγουν γάλα, όπως ακριβώς και τα περιστέρια, που οφείλεται στη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη.
Και οι δύο γονείς προσέχουν το νεογνό που θρέφεται με το γάλα αυτό που είναι πλούσιο σε λίπος, πρωτεΐνες καθώς επίσης και σε ερυθρά αλλά και σε λευκά αιμοσφαίρια. Μετά από 7-12 μέρες οι νεοσσοί αρχίζουν να εξερευνούν τον περίγυρό τους κι έτσι σχηματίζονται σταδιακά ομάδες νεοσσών στις οποίες οι γονείς αφήνουν τα μικρά τους. Οι νεοσσοί που δεν ενσωματώνονται στις ομάδες αυτές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από θηρευτές.
Τρέφονται με μικροσκοπικές γαρίδες και πράσινα φύκια. Το παράδοξο σχήμα στο ράμφος τους αποτελεί μια ειδική προσαρμογή που τα βοηθά στο να φιλτράρουν και να διαχωρίσουν τη λάσπη από τις γαρίδες και τα φύκια με τα οποία τρέφονται. Το ροζ ή κοκκινωπό χρώμα των φλαμίνγκο προέρχεται από τις καροτενοειδείς πρωτεΐνες τις οποίες λαμβάνουν μέσω της τροφής τους.
Η μετανάστευση λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Οι ετήσιοι αριθμοί τους καθώς και οι ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης τους ποικίλλουν.
Το Φλαμίνγκο στέκεται στο ένα πόδι για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Eίδη:
Μεγάλο φλαμίνγκο, Φοινικόπτερος ο ρόδινος. Phoenicopterus roseus
Μικρό φλαμίνγκο, Φοινικόπτερος ο ελάσσων.
Phoenicopterus minor
Xιλιανό φλαμίνγκο, Φοινικόπτερος ο χιλιανός.
Phoenicopterus chilensis
Αμερικανικό φλαμίνγκο, Φοινικόπτερος ο ερυθρός.