Colchicum autumnale, Κολχικό το φθινοπωρινό

Το κολχικό (βοτανική ονομασία: Colchicum autumnale ή αλλιώς κολχικό το φθινοπωρινό, είναι ένα φυτό που ανήκει στο γένος Colchicum και αριθμεί περί τα 60  διαφορετικά είδη. Είναι ενδημικό της Μεσογείου και της δυτικής Ασίας αλλά πλέον έχει μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική. Στη Ελλάδα απαντώνται 26 είδη του και βρίσκεται σε υγρά και πλούσια λιβάδια, σε πολλές περιοχές. Είναι βολβώδες και ποώδες φυτό - πόα, της οποίας ο βολβός έχει μέγεθος καρυδιού. 
Αυτό το πανέμορφο αλλά και πολύ δηλητηριώδες φυτό
μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση. Τα άνθη είναι πολύ όμορφα, πολύ μεγάλα και πολύ ρόδινα με μακρύ ποδίσκο. Τα φύλλα του είναι μεγάλα λογχοειδή. Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (6 στήμονες) και θηλυκά (3 ύπερους).





Πως το ξεχωρίζουμε από τον αθώο κρόκο!
Εδώ είναι μια ΒΑΣΙΚΗ  διαφορά από τους κρόκους στους οποίους βρίσκουμε  ΜΟΝΟ 3  ΣΤΗΜΟΝΕΣ. Από το βολβό εκφύεται ένας σωληνοειδής βλαστός, στην δε άκρη του σωλήνα αναπτύσσεται το άνθος με το περιάνθιο χωρισμένο σε έξι πέταλα.  

Τα πέταλα του είναι διακοσμημένα με ρόδινα στίγματα σαν μωσαϊκό. Τα φύλλα βγαίνουν πολύ μετά την ανθοφορία, την ερχόμενη άνοιξη κατευθείαν από το βλαστό χωρίς μίσχο. Πολλοί τα λένε και φθινοπωρινούς κρόκους. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Μοιάζουν πολύ με τους κρόκους αλλά ΔΕΝ είναι και ΟΥΤΕ έχουν καμία σχέση με αυτούς. Είναι πολύ κολχικά και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δηλητηριώδη, εξ αιτίας της πολύ τοξικής κολχικίνης Colchicine (αλκαλοειδές) που περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού.



Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό, γι’ αυτό και ονομάστηκε  "φυτικό αρσενικό". Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.

Η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί για την ουρική αρθρίτιδα, σαν
αντιαρθριτικό, αντιαλγικό. Επίσης έχει την ικανότητα να σταματά τη διαίρεση των κυττάρων (κυτταροστατικό), αλλά η τοξικότητα του είναι αποτρεπτική για να χρησιμοποιηθεί εναντίον του καρκίνου. 

Οικογένεια: Liliaceae Γένος: Colchicum Είδος: Colchicum macrophyllum  (κολχικό το μακρόφυλλο) & Colchicum bivonae, κολχικό
    MyPhotoPics