Κέα

Η Κέα ή Τζια, το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων, έχει περίμετρο περίπου 85 χιλιόμετρα και συ
νολική ...

επιφάνεια 131
τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το λιμάνι της απέχει μόλις 40 μίλια από τον Πειραιά και 16 μίλια από το Λαύριο, γεγονός που την καθιστά το κοντινότερο νησί στην Αττική.

Η Κέα ξεχωρίζει 
από τα άλλα νησιά του Αιγαίου για την πλούσια χλωρίδα της.  Οεπισκέπτης του νησιού μπορεί να θαυμάσει τα υπέροχα δάση της Βασιλικής δρυός, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο. Η βελανιδιά φυτρώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα. 

Το νησί φιλοξενεί 16 από τα 1300 είδη φυτών τα οποία φύονται μόνο στην Ελλάδα. Από τα 16 ενδημικά φυτά της Κέας, τα 5 έχουν χαρακτηριστεί σπάνια. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Οι μοναδικές άγριες ορχιδέες, τα φαρμακευτικά βότανα, οι αρωματικοί θάμνοι, τα σπάνια μανιτάρια, οι πολύχρωμες λειχήνες, οι υπεραιωνόβιες καστανιές. 


Τα σφεντάμια, οι  «φίδες» (Juniperus phoenicea), οι «κοκορετσιές» (Pistacia terebinthus), οι «κουτσουπιές» (Cercis siliquastrum), οι κρόκοι, οι ίριδες, οι καμπανούλες, οι ανεμώνες, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα ζουμπούλια, οι άγριες γλαδιόλες, οι ασφόδελοι και τα σπάρτα αποτελούν μια μοναδική χρωματική σύνθεση που με το μεθυστικό τους άρωμα μαγεύουν τους φυσιολάτρες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

http://www.kea-tzia.gr/upload/kea-tzia_4c30cc0395bb8.jpg
Οι ακτές σχηματίζουν μικρούς όρμους, ακρωτήρια, και θαλάσσια σπήλαια. Ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της  Μεσογείου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
 Παραλίες.

Στον Οτζιά: Οτζιά, Λαδούς
Στον Βουρκάρη: Τρείς αμμουδιές
Στη Παναγία Καστριανή: Σπαθί
Στη Κορησσία: Ξύλα, Γιαλισκάρι
Στον Κούνδουρο (Νηρησσός), νότια της Τζιάς: Κούνδουρο, Άγιος Αιμιλιανός, Καμπί, Λιπαρό, Μπούρι, Φρέαρ, Χιλιομοδού, Παναγίτσα, Λιγιά
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού (Πανωμεριά): Σπαθί, Καλυδονύχι, Συκαμιά, Ψαθί, Ορκός
 Πηγή: e-kyklades.gr
MyPhotoPics