Σύμη !!!


H Σύμη ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ΒΔ της Ρόδου, από το λιμάνι της οποίας απέχει 24 ν.μ. και ...
255 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η έκτασή της είναι 68 τ.χμ. και το μήκος των ακτών της 85 χμ. Εντυπωσιακή η Σύμη καθώς πλησιάζεις στον Γιαλό.

Τα σπίτια της αρχίζουν από το λιμάνι και ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το Κάστρο των ΙωαννιτώνΙπποτών - την Άνω Σύμη ή Χωριό. Η Σύμη αποτελείται από 2 βασικούς οικισμούς - τον Γιαλό που είναι και το λιμάνι του νησιού και την Άνω Σύμη ή Χωριό που είναι η πρωτεύουσα του νησιού.Tο ανέβασμα από τον Γιαλό προς την Άνω Σύμη γίνεται από την Καλή Στράτα με τα 500 φαρδιά σκαλοπάτια της και όμορφα παλιά νεοκλασικά σπίτια που ορθώνονται δεξιά και αριστερά της Καλής. Δικαίως μαζί με το Γιαλό ανακηρύχθηκαν διατηρητέοι οικισμοί.


Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Νημποριός, Πέδι, η Μαραθούντα και Πανορμίτης. Το Εμπορειό ή Νημποριό (κατά την παράδοση εκεί βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Νηρέα στην αρχαιότητα) βρίσκεται βόρεια του Γιαλού και αποτελεί παραθαλάσσιο οικισμό με ωραία παραλία.  Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με ταξί. Tο Πέδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός 2 χλμ ανατολικά του Χωριού, φωλιασμένος σε έναν αμμουδερό όρμο.

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, στον ομώνυμο όρμο, στα ΝΔ του νησιού σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Από τα δημόσια κτίρια ξεχωρίζουν ο πύργος με το ρολόι του 1880, το καμπαναριό στη σκάλα του Λιρένου, το κτίριο της αστυνομίας, το κτίριο του τελωνείου καθώς και το ταχυδρομείο.

Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε στη Σύμη:
Κάστρο - Άνω Σύμη
Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνορμο
Μοναστήρι Προφήτη Ηλία
Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη
Νήσος Νήμος
Ποντικόκαστρο-Άνω Σύμη
Νήσος Σεσκλί
Δώδεκα Σπήλαια-Νημποριός

Η επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο είναι ένα προσκύνημα στη ναυτική παράδοση του νησιού όπου
μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στα βάθη της ιστορίας του μύθου και θα γνωρίσει τη ναυτοσύνη και σφουγγαροζωή της Σύμης. 

Σύμη Παραλίες:
Αγιος Αιμιλιανός
 Πέδι 
 Όρμος του Νημποριού

 Άγιος Βασίλειος
Νος
Μαραθούντα
Νανού
Σεσκλιά
Τολί
Φανερωμένη


Πηγή: greeklodgings.gr
MyPhotoPics