Όταν η πόλη έγινε πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της
Μογγολίας, μετονομάστηκε σε Ουλάν Μπατόρ, προς τιμή του εθνικού ήρωα της χώρας Νταμντίν Σιουχμπαατάρ, οι πολεμιστές του οποίου απελευθέρωσαν τη Μογγολία από την Κινέζικη κατοχή με την βοήθεια του Κόκκινου στρατού.
Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:
Η πλατεία Sükhbaatar, Σουχμπαατάρ. Είναι η κεντρική πλατεία. Πήρε το όνομά της από τον Μογγόλο επαναστάτη ήρωα Damdin Sükhbaatar μετά τον θάνατό του το 1923 και διαθέτει ένα μνημειώδες έφιππο άγαλμά του στο κέντρο της.
Χαν.
Το Κυβερνητικό Μέγαρο. Είναι γνωστό και ως Κρατικό Παλάτι. Κατασκευάστηκε το 1951 και βρίσκεται στα βόρεια της πλατείας.
Μογγολίας αφιερωμένο στην διατήρηση της μογγολικής ιστορίας και της παραδοσιακής ζωής.
Το Εθνικό Μουσείο Chinggis Khaan, Τζένκις Χαν. Βρίσκεται στο Chingeltei, μία από τις εννέα επαρχίες της Μογγολικής πρωτεύουσας. Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2022. Εκθέτει περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, και περισσότερο από το 85% αυτών είναι τα αυθεντικά.Το Παλάτι - Μουσείο Bogd Khaan, Μπογκντ Χαν. Μουσείο Ιστορίας. Περίτεχνο χειμερινό παλάτι ενός Μογγόλου αυτοκράτορα της δεκαετίας του 1900, με εκθέσεις χιλιάδων ιστορικών αντικειμένων. Εκτός από το ότι είναι το παλαιότερο μουσείο, θεωρείται επίσης ένα με τη μεγαλύτερη συλλογή στη Μογγολία.
Το Μουσείο Choijin Lama. Από το 1908 ήταν συγκρότημα Βουδιστικών ναών, αποτελούμενο από έναν κύριο και πέντε κλαδικούς ναούς. Ήταν ενεργό μέχρι το 1937, όταν έκλεισε κατά την διάρκεια της κορύφωσης της κομμουνιστικής καταστολής κατά του Βουδισμού και άλλων θρησκευτικών παραδόσεων. Το 1938 το συγκρότημα επανιδρύθηκε ως μουσείο και έτσι διασώθηκε. Διατηρεί μια πλούσια κληρονομιά Βουδιστικών αντικειμένων.
Η Κρατική Όπερα. Το Μογγολικό Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο
Όπερας και Μπαλέτου. Ιδρύθηκε στις 15 Μαΐου 1963 ως Κρατικό Μουσικό Δραματικό Θέατρο. Έχει χωρητικότητα 500 θέσεων και κατασκευάστηκε σε νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Κάθε χρόνο επιλέγει 26 όπερες και 21 μπαλέτα από το ρεπερτόριό της και παρουσιάζει περισσότερες από 100 παραστάσεις στο κοινό.
Το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Δράματος της Μογγολίας. Bρίσκεται στην περιοχή Σουκμπατάρ, στο Ουλάν Μπατόρ. Ιδρύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1931.
Η Εθνική Πινακοθήκη Sükhbaatar, της Μογγολίας. Διαθέτει
πέντε αίθουσες εκθέσεων και φιλοξενεί περισσότερα από 4.000 έργα τέχνης. Διοργανώνει προσαρμοσμένες ατομικές εκθέσεις για καλλιτέχνες και ετήσιες εκθέσεις για τα καλύτερα έργα της χρονιάς. Το μοναστήρι Γκαντάν. Είναι ένα ενεργό μοναστήρι όπου μένουν πάνω από 150 μοναχοί. Ιδρύθηκε το 1809, έκλεισε εν μέσω διωγμών το 1939 και από το 1944 έως το 1989 ήταν το μοναδικό ενεργό μοναστήρι της χώρας. Σήμερα, είναι το κέντρο του Βουδισμού στη Μογγολία.
Το Morin khuur, Μορίν Κχουρ. Γνωστό και ως "βιολί αλόγου", είναι ένα παραδοσιακό Μογγολικό έγχορδο όργανο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά όργανα του Μογγολικού λαού και θεωρείται σύμβολο του έθνους.
Η κεντρική πλατεία Sükhbaatar, Σουχμπαατάρ
Η Σημαία της Μογγολίας MyPhotoPics