Για το όνομα Βάρτζια όπως και με πολλά μνημεία της Γεωργίας
συνδέεται ένας μύθος. Η μικρή μονάκριβη κόρη του βασιλιά, η Ταμάρ, κατά την διάρκεια ταξιδιού με την οικογένεια της ξέφυγε από την προσοχή των μεγαλύτερων και χάθηκε ανάμεσα στους βράχους. Φωνάζοντας ο θείος της το όνομά της, η Ταμάρ ανταποκρίθηκε: ακα βαρ τζια, "εδώ είμαι θείε" αλλά από τον αντίλαλο ακούστηκε μόνο το βάρ τζια και έτσι πήρε η περιοχή το όνομα Βάρτζια.
Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από την δεκαετία του 1180 κατά τη χρυσή εποχή των Θαμάρ και Ροσταβέλι, διαθέτει μια σημαντική σειρά από τοιχογραφίες.
Οι τοιχογραφίες είναι το μοναδικό κόσμημα στην πόλη των βράχων
και χαρακτηρίζονται με λιτότητα και ταπεινοφροσύνη αποτέλεσμα φιλοσοφίας της ορθοδοξίας.
Διακρίνεται σε ανατολικό και δυτικό τμήμα από την Εκκλησία της Κοίμησης. Στο ανατολικό τμήμα υπάρχουν 79 ξεχωριστά οικήματα σπηλαίων, σε οκτώ βαθμίδες με 242 δωμάτια, 6 παρεκκλήσια, την "Αίθουσα της Θαμάρ", μία αίθουσα συνεδριάσεων, μία αίθουσα υποδοχής, ένα φαρμακείο και 25 κελάρια κρασιών. 185 περιέκτες κρασιών που βρέθηκαν βυθισμένοι στο πάτωμα είναι τεκμήρια για την σημασία της αμπελουργίας για την μοναστηριακή οικονομία.
Στο δυτικό τμήμα, ανάμεσα στο καμπαναριό και την κύρια εκκλησία,
υπάρχουν 40 οικήματα σε 13 βαθμίδες, με 165 δωμάτια, 6 παρεκκλήσια, μία τραπεζαρία με έναν φούρνο, άλλους φούρνους για αρτοπαρασκευή και ένα σιδηρουργείο. Πέρα από το καμπαναριό το συγκρότημα φτάνει τις 19 βαθμίδες, και υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν σε ένα νεκροταφείο. Στις υποδομές περιλαμβάνονται σήραγγες πρόσβασης, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αμυντικές δομές.
Είναι ένα από τα ξεχωριστά μνημεία για την ιστορία της Γεωργιανής τέχνης. Εκτός από τις σκηνές από τη ζωή του Χριστού, εδώ μπορείτε να δείτε εντυπωσιακές τοιχογραφίες με τα πρόσωπα του βασιλιά Γκιόργκι του τρίτου και της βασίλισσας Ταμάρ. Οι τοιχογραφίες αυτές δίνουν σημαντικές πληροφορίες γύρω από την ιστορία και πολιτισμό της Γεωργίας. Στο ναό Ανανούρι φυλάσσεται η πιο παλιά τοιχογραφία, η οποία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.
Μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα, η
τοποθεσία ως επί το πλείστον εγκαταλείφθηκε. Τώρα, ως μέρος ενός αποθέματος κρατικής κληρονομιάς, η εκτεταμένη περιοχή της Βαρτζία- Κερτβίσι έχει προταθεί για να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο με Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Πύλη εισόδου στον χώρο MyPhotoPics