Swakopmund, Σβακοπμούντ, Ναμίμπια

Το Swakopmund, Σβακοπμούντ, είναι πόλη στην ακτή της δυτικής Ναμίμπια, 352 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας της Ναμίμπια, Windhoek, μέσω του κεντρικού δρόμου Β2. Το 2011 είχε 44.725 κατοίκους. Βρίσκεται στην άκρη της ερήμου Ναμίμπ και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο στη Ναμίμπια. Είναι παραλιακό θέρετρο και χαρακτηρίζεται από γερμανική αποικιακή αρχιτεκτονική. Ιδρύθηκε το 1892 ως το κύριο λιμάνι για τη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική.

Η πόλη πήρε το όνομά της από τον ποταμό Swakop, στις εκβολές του οποίου βρίσκεται. Οι Γερμανοί άποικοι το απέδωσαν Swachaub και όταν το 1896 η συνοικία ανακηρύχθηκε επίσημα, εισήχθη η έκδοση Swakopmund. Οι Herero, μια εθνική ομάδα Μπαντού που κατοικούν κυρίως στη Ναμίμπια, αποκαλούν το μέρος Otjozondjii, "τόπο των θαλασσινών κοχυλιών".

Τα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν: 



Την Γερμανική Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία.  Νεομπαρόκ εκκλησία, χτίστηκε το 1906. Εξακολουθεί να πραγματοποιεί τακτικές λειτουργίες. 

Το Woermann House. Στεγάζει μια γκαλερί τέχνης και την
δημοτική βιβλιοθήκη. Ήταν η έδρα της ναυτιλιακής γραμμής Woermann, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες εισαγωγών-εξαγωγών στη Νοτιοδυτική Αφρική. Χτίστηκε το 1894 και επεκτάθηκε μεταξύ 1903 και 1904. Ο πύργος Damara, πίσω-αριστερά, ύψους 25 μέτρων χρησίμευε ως υδάτινος πύργος, ορόσημο και σημείο ναυσιπλοΐας για τα πλοία της Woermann.  

Το Κτήριο Hohenzollern.  Είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο και ορόσημο. Χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1906 στο στιλ του νεο-μπαρόκ από και για τον Hermann Dietz. Αργότερα στέγασε το "Hohenzollern Hotel", το οποίο δεν πήγε καλά, γι' αυτό και ο Dietz νοίκιασε τμήματα του κτιρίου στην διοίκηση της πόλης Swakopmund. Το 1972 το κτίριο κηρύχθηκε Εθνικό Μνημείο. 

Το Μουσείο Swakopmund. Παρέχει πληροφορίες για την πρώιμη και αποικιακή ιστορία και την φύση της πόλης και της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης τη βιβλιοθήκη Sam Cohen. Εδώ μπορείτε να ερευνήσετε τα αρχεία των εφημερίδων από το 1898 και άλλα εκθέματα από την καθημερινή ζωή στην εποχή της αποικιοκρατίας.

Το Imperial District Court, Αυτοκρατορικό Επαρχιακό Δικαστήριο.  Σχεδιάστηκε από τον Carl Schmidt αλλά ολοκληρώθηκε από τον Wilhelm Sander. Χτίστηκε το 1902 ως περιφερειακό δικαστήριο και, μετά από πολλές ανακαινίσεις, θεωρείται πλέον κρατικό μέγαρο, η θερινή κατοικία του προέδρου. Πίσω του βρίσκεται ο Φάρος.  Ολοκληρώθηκε το 1902, έχει ύψος 21 μέτρα και είναι το σύμβολο του Swakopmund. Έφτασε στο σημερινό του ύψος το 1911. 

Τον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι ένα από τα πιο όμορφα
κτίρια της πόλης. Έχει ανακαινιστεί κομψά και στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ένα κέντρο ψυχαγωγίας και ένα καζίνο. Ο σταθμός Imperial Railway Administration χτίστηκε το 1901 από τον αρχιτέκτονα Carl Schmidt.  

Το  Old District Court. Αρχικά σχεδιάστηκε ως σχολείο με διαμερίσματα δασκάλων, μαγεύει με το κυρτό διπλό αέτωμα, τους πυργίσκους και την οροφή με καμπάνα πάνω από τη βεράντα του παραθύρου του κόλπου. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, το σχολείο έδωσε την θέση του στο περιφερειακό δικαστήριο με τα διαμερίσματα των δικαστών. Χτίστηκε μεταξύ 1907 και 1909. Σήμερα στεγάζει διάφορα γραφεία της διοίκησης της πόλης.

Το Alte Kaserne. Ο παλιός αυτοκρατορικός γερμανικός
στρατώνας, χρησιμοποιείται ως ξενώνας για νέους, youth hostel. Το κτίριο αποτελείται από δύο πτέρυγες, μήκους 55 και 45,5 μέτρων αντίστοιχα. Στη μέση βρίσκονται δύο διώροφοι πύργοι. Οι γωνίες σημειώνονται με μικρούς πύργους.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Ενυδρείο της Ναμίμπια, την Crystal Gallery. Άνοιξε το 1994 από τον τότε Πρόεδρο Sam Nujoma, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τη χλωρίδα και την πανίδα του Ατλαντικού Ωκεανού. Μια γυάλινη σήραγγα οδηγεί κατευθείαν μέσα από μια τεράστια δεξαμενή ψαριών. 



Το Rossmund Desert Golf Course. Είναι ένα από τα πέντε
μόνιμα πράσινα με γρασίδι γήπεδα γκολφ σε έρημο ανά τον κόσμο. 


Δραστηριότητες όπως τετράτροχο ποδήλατο, βόλτες με καμήλες, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ημερήσιες εκδρομές στην έρημο προσφέρονται στους αμμόλοφους κοντά στο Langstrand, νότια του ποταμού Swakop.

    MyPhotoPics