Punta del Este, σημείο ή άκρη της ανατολής, Ουρουγουάη

Η Punta del Este, Πούντα ντελ Έστε, σημείο ή άκρη της ανατολής, είναι μια χερσόνησος, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ουρουγουάης, στο διαμέρισμα του Μαλντονάντο, 5 χλμ. μακριά από την ομώνυμη πρωτεύουσα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα διακοπών της Ουρουγουάης, σε απόσταση 145 περίπου χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Μοντεβιδέο. Η πόλη έχει περίπου 10.000 μόνιμους κατοίκους.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η περιοχή γύρω από την Πούντα ντελ Έστε ήταν αραιοκατοικημένη. Χάρις την θέση της στη χερσόνησο που χωρίζει τα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα και του Ατλαντικού Ωκεανού, οι πλέον των 40 χιλιομέτρων άσπρες αμμουδιές και οι γύρω δασικές εκτάσεις, κατέστησαν την Πούντα ντελ Έστε ένα από τα πιο διάσημα λιμάνια της Νότιας Αμερικής. Προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης κυριαρχούν ψηλά κτήρια με δυνατή υποδομή. Η πόλη έχει δύο αεροδρόμια, μια μαρίνα για γιοτ όπου μπορούν να ελλιμενιστούν περίπου 500 σκάφη, 100 ξενοδοχεία και εστιατόρια, ντισκοτέκ και πολλά καζίνο. Επίσης, η ήπια φορολογία της Ουρουγουάης καθιστά την πόλη διεθνές οικονομικό κέντρο που έλκει επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

Μερικά από τα αξιοθέατα:

Η Εκκλησία La Candelaria. Η Εκκλησία της Παναγίας της
Καντελαρίας είναι ο σημαντικότερος καθολικός ναός στην Punta del Este. Η ενορία ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1948. Ο πρώτος ναός είχε χτιστεί το 1911. Το σημερινό κτήριο χρονολογείται στα μέσα του 20ου αιώνα.  

Σύμβολο της πόλης είναι το La Mano, το χέρι, ένα γλυπτό του Χιλιανού καλλιτέχνη Mario Irarrázabal. Απεικονίζει πέντε ανθρώπινα δάχτυλα που αναδύονται από την άμμο και βρίσκεται στην παραλία Brava στην Punta del Este. Κάποιοι το ονόμασαν μνημείο για όσους έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην πραγματικότητα, αντικατοπτρίζει το αντίθετο, ένα άτομο που αναδύεται προς τη ζωή. Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο 1982. 

Ο φάρος Punta del Este. Χτίστηκε το 1860, αποτελείται από
έναν κυλινδρικό τοιχοποιό πύργο, έναν τρούλο με λευκές και κόκκινες ακτινωτές ρίγες και λευκά κτίρια ύψους 25 μέτρων στους πρόποδες. Χτίστηκε από τον Tomás Libarena με υλικά από την Ευρώπη.

Η γέφυρα Lionel Viera, γνωστή και ως Puente de la Barra και Maldonado Bridge, συνδέει τις πόλεις Punta del Este και La Barra μέσω του ποταμού  Maldonado. Η γέφυρα είναι ορόσημο τόσο των τοπικών παραλιών όσο και της Ουρουγουάης. Xτίστηκε το 1965 από τον Leonel Viera και έχει κυματοειδές σχήμα.

Ο μετεωρολογικός σταθμός. Η ιστορία του χρονολογείται από
το 1890 όταν η Μετεωρολογική Εταιρεία της Ουρουγουάης κατέγραψε τις πρώτες της παρατηρήσεις στην περιοχή. Ιδρυτής ήταν ο Antonio Mrak που έκανε κλιματολογικές παρατηρήσεις στο σπίτι του, όπου σήμερα είναι ο σταθμός. Ο Don Luis Lanza ήταν ένας από τους πρωτοπόρους και υπήρξε σημαντικός για την ανάπτυξή του, που στην αρχή δεν είχε επίσημο χαρακτήρα. 



 Το Μουσείο Casapueblo χτίστηκε από τον Ουρουγουανό καλλιτέχνη Carlos Páez Vilaró στην Punta Ballena, 13 χλμ. από την Punta del Este. 



Σχεδιάστηκε σε ίδιο στυλ με την νήσο Σαντορίνη στην Ελλάδα και γι' αυτό αποκαλείται "Σαντορίνη της Λατινικής Αμερικής". Αρχικά ήταν το θερινό σπίτι και το εργαστήριο του καλλιτέχνη. Κατόπιν έγινε μόνιμη κατοικία του. Αν και είναι γνωστό ως μουσείο, οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν επίσης μια γκαλερί τέχνης, ένα καφέ και ένα ξενοδοχείο.

Η Punta Ballena, είναι γνωστή και για την αναπαραγωγή
νότιων δεξιών φαλαινών, εξ ου και η ονομασία της, κατά μήκος της ακτής κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων και η παρακολούθηση φαλαινών είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο. Η περιοχή είναι επίσης αξιοσημείωτη για την παρουσία όρκας που σπάνια υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές της Ουρουγουάης. Είναι κέντρο μελέτης φαλαινών. 

Η Isla de Lobos, η νήσος των λύκων. Βρίσκεται 8 χλμ. από την Punta del Este και είναι ένα φυσικό καταφύγιο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων λιονταριών στο δυτικό ημισφαίριο. Στο νησί συνυπάρχουν δύο είδη: η φώκια ή δίτριχη φώκια και το θαλάσσιο λιοντάρι ή μονότριχος λύκος. Εκεί βρίσκεται ο τρίτος ψηλότερος φάρος στον κόσμο και ο ψηλότερος στη Νότια Αμερική. 

Θαλάσσια λιοντάρια στο λιμάνι της Punta del Este.

    MyPhotoPics