Αποτελεί κέντρο της πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής
ζωής του Μπανγκλαντές. Κατέχει το υψηλότερο ποσοστό εγγράμματων (72,3%) και την πλέον διαφοροποιημένη οικονομία από όλες τις πόλεις της χώρας. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γνώρισε τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των δημόσιων έργων. Προσελκύει προσοδοφόρες ξένες επενδύσεις και εμπόριο, ενώ αποτελεί προορισμό για πολλούς εσωτερικούς μετανάστες.
Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:
Το φρούριο Λαλμπάγκ, στην παλιά πόλη, χτισμένο στα μέσα του 17ου αιώνα από τον Σαΐστα Χαν.
Το κτήριο Τζατίο Σανγκσάντ Μπαμπάν ή κτήριο του Εθνικού Κοινοβουλίου, στεγάζει το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές. Αρχιτεκτονικά στιλ Μοντέρνα αρχιτεκτονική, Μπρουταλισμός. Έναρξη κατασκευής 1961, άνοιξε το 1982.
Το δημαρχείο της Ντάκα.
στη Ντάκα. Η δομή του θυμίζει την Καάμπα στη Μέκκα.
Το Ahsan Manzil είναι ένα παλάτι στην περιοχή Kumartoli της Ντάκα. Παλαιότερα ήταν η κατοικία και η έδρα του Αντιβασιλέα και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Κληρονομιάς της Παλιάς Ντάκα. Τώρα λειτουργεί ως μουσείο ιστορίας της Ντάκα. Ημερομηνία έναρξης κατασκευής 1859, άνοιξε το 1872. Αρχιτεκτονικό στιλ Ινδοσαρακηνική αρχιτεκτονική.
Το Bara Katra είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία στη Ντάκα. Πρόκειται για ένα ανακτορικό κτίριο που χρονολογείται από τη βασιλεία της δυναστείας των Mughal στην περιοχή της Βεγγάλης. Χτίστηκε μεταξύ 1644 και 1646 μ.Χ. από τον Mir Abul Qasim.
Το Κέντρο Δασκάλων-Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα. Το κεντρικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο. Ένα παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής που λαμβάνει υπόψη τον πολιτισμό των ιθαγενών, το κλίμα και τη χωρική διάταξη. Eίναι ένας από τους σημαντικότερους φοιτητικούς κόμβους της πόλης.
Το Curzon Hall είναι ένα κτίριο της βρετανικής εποχής Raj και έδρα της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ντάκα, που βρίσκεται στο Shahbagh. Το κτίριο προοριζόταν αρχικά να είναι δημαρχείο και πήρε το όνομά του από τον Λόρδο Κέρζον, τον Αντιβασιλέα της Ινδίας που έθεσε τον θεμέλιο λίθο του το 1904.
Η Ντάκα είναι γνωστή ως η παγκόσμια "πρωτεύουσα" των
ρίκσο, με περίπου 400 χιλιάδες να κυκλοφορούν κάθε μέρα, ο μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου. Το ρίκσο είναι δίτροχο ή τρίτροχο καλάθι μεταφοράς, το οποίο τραβιέται από ένα άτομο και μεταφέρει ένα άτομο.
Η πρώτη χρήση του όρου ήταν το 1879. Με την πάροδο των αιώνων, εφευρέθηκαν τα κυκλικά ρίκσο, τα αυτόματα ρίκσο και τα ηλεκτρικά ρίκσο, τα οποία αντικατέστηκαν το παραδοσιακό χειροκίνητο, με μερικές εξαιρέσεις όταν χρησιμοποιούνται στον τουρισμό. MyPhotoPics