Σπλιτ, Κροατία

Το Σπλιτ είναι πόλη της Δαλματίας στην Κροατία και άλλοτε σημαντικό λιμάνι της Γιουγκοσλαβίας. Το κλίμα της πόλης είναι μεσογειακό. Έχει πληθυσμό 188.694 κατοίκους. Η πόλη αποτελεί το δεύτερο σπουδαιότερο λιμάνι της Κροατίας. Επίσης, είναι βιομηχανικό και ναυπηγικό κέντρο καθώς και πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο. 

Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας και απλώνεται σε μια κεντρική χερσόνησο και τα περίχωρά της. Ένας ενδοπεριφερειακός συγκοινωνιακός κόμβος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η πόλη συνδέεται με τα νησιά της Αδριατικής και τη χερσόνησο των Απεννίνων.


Κάποια από τα αξιοθέατα της πόλης:

Το Παλάτι του Διοκλητιανού. Ήταν κτιριακό συγκρότημα που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό στα τέλη του 3ου–αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., σε ένα κόλπο που σχηματίζεται στο νότιο τμήμα μιας μικρής χερσονήσου, σε απόσταση 4 μιλίων από την τότε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Δαλματίας, τη Σαλώνα.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δομνίου, γνωστός τοπικά ως
Sveti Dujam ή καθομιλουμένη Sveti Duje. Είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής Split-Makarska, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Zdenko Križić. Αρχιτεκτονικά στιλ Ρωμαϊκή και Ρωμανική αρχιτεκτονική, αρχιτέκτονας ο Nikola Tvrdoje. Έχει ύψος 60 μέτρα.

Η γκαλερί Ivan Meštrović, είναι ένα μουσείο τέχνης, αφιερωμένο στο έργο του γλύπτη του 20ου αιώνα, Ivan Meštrović. Η γκαλερί διατηρεί και παρουσιάζει στο κοινό τα σημαντικότερα έργα του Meštrović και είναι από μόνη της ένα μνημείο τέχνης. Το κτίριο και οι χώροι της γκαλερί βασίστηκαν σε πρωτότυπα σχέδια του ίδιου του Meštrović.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Σπλιτ,  είναι το παλαιότερο
μουσείο στην Κροατία, που ιδρύθηκε το 1820 με διάταγμα της κυβέρνησης της Δαλματίας στο Ζαντάρ. 

Περίπου 150.000 αντικείμενα καλύπτουν τους προϊστορικούς
χρόνους, την περίοδο του Ελληνικού αποικισμού της Αδριατικής, της Ρωμαϊκής Επαρχιακής και της Παλαιοχριστιανικής εποχής έως τον πρώιμο Μεσαίωνα και την περίοδο των λαϊκών ηγεμόνων της Κροατίας

Το Spaladium Arena, είναι μια κλειστή αρένα πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στο Σπλιτ της Κροατίας. Άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2008 και φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ Ανδρών το 2009. Θα φιλοξενήσει ξανά την εκδήλωση το 2025 με την Κροατία, τη Δανία και τη Νορβηγία ως εθνικούς συνοικοδεσπότες.

Το ύψους 8,5 μέτρων άγαλμα του Κροάτη επίσκοπου Γρηγορίου της Νιν, 9ος αιώνας, από τον Ivan Meštrović. Αντιτάχθηκε σθεναρά στον πάπα και στους επίσημους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας. Εισήγαγε την κροατική γλώσσα στις θρησκευτικές λειτουργίες μετά τη Μεγάλη Συνέλευση το 926, σύμφωνα με την παραδοσιακή κροατική ιστοριογραφία. Αυτό ήταν σημαντικό για την γλώσσα και τον πολιτισμό της Κροατίας και έκανε επίσης τον Χριστιανισμό ισχυρότερο στο  Κροατικό βασίλειο. 

Η Παλιά Πόλη του Σπλιτ είναι ο λαβύρινθος με τα
πλακόστρωτα σοκάκια που περιβάλλουν το Παλάτι του Διοκλητιανού. Η Πλατεία του Λαού (Narodni Trg) είναι η καρδιά της Παλιάς Πόλης. Εδώ βρίσκεται και το ρολόι της παλιάς πόλης.

Το Φρούριο Κλις.  Αρχικά ήταν ένα μικρό οχυρό που χτίστηκε από την αρχαία Ιλλυρική φυλή των Δαλματών. Έγινε βασιλικό κάστρο, έδρα πολλών Κροατών βασιλιάδων, μέχρι την τελική του ανάπτυξη ως μεγάλο φρούριο κατά τους Οθωμανικούς πολέμους στην Ευρώπη, το φρούριο Κλις φύλαγε τα σύνορα. Χάθηκε και ξανακατακτήθηκε πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, που υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες χρόνια. 


Riva.
Παραλιακός δρόμος με φοίνικες,
πολύχρωμα κτίρια και θέα στην Αδριατική Θάλασσα, ο πιο δημοφιλής και σημαντικότερος δημόσιος χώρος στο Σπλιτ.

    MyPhotoPics