Ζάτουνα, Νομός Αρκαδίας, Πελλοπόνησος, Ελλάς

Η Ζάτουνα είναι χωριό του Νομού Αρκαδίας, Πελλοπόνησος, Ελλάς, το οποίο βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από την Δημητσάνα. Αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας μαζί με τους οικισμούς Βλόγγος και Μάρκου. Έχει χαρακτηριστεί επισήμως παραδοσιακός οικισμός. Κατοικήθηκε από Σλάβους τον 8ο αιώνα, απ' όπου και το όνομά της, το οποίο είναι σλαβικό και σημαίνει "πέρα από το ποτάμι" ή "τόπος που πλημμυρίζει με νερό".

Είναι χτισμένη δυτικά από τον ποταμό Λούσιο, αμφιθεατρικά
πάνω στη νότια πλαγιά του βουνού Γούπατο και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων. Αρχαίοι περιηγητές έγραψαν πως ο τόπος ήταν ιδιαίτερα απροσπέλαστος, λόγω της άγριας βλάστησης. Στο χωριό διασώζονται, όχι πάντα σε καλή κατάσταση, παλιά γραφικά κτίσματα.  

Ανέδειξε σημαντικούς αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 όπως τον Στάικο Σταϊκόπουλο, αγωνιστή και οπλαρχηγό του 1821, ο οποίος κατάφερε να εισέλθει στο Παλαμήδι το 1822 και να απελευθερώσει το Ναύπλιο, όπως επίσης και τον Ακροκόρινθο από τους Τούρκους και τον Νικολή Καραχάλιο, αγωνιστή του 1821 και σημαιοφόρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 

Τους πολιτικούς, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με καταγωγή από τη Ζάτουνα από την πλευρά του πατέρα του και τον Σπύρo Τσαγκάρη, βουλευτή και ιδρυτή τoυ πρακτoρείoυ διανoμής Αθηvαϊκoύ Τύπoυ. Τους ηθοποιούς Μίμη Φωτόπουλο και Μπεάτα Ασημακοπούλου.

Ενώ αποτέλεσε τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί από το 2006 το Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης, "Το Μουσείον". Στεγάζεται στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο, ένα όμορφο κτήριο του 1919, στην κεντρική πλατεία. 



Απέναντι βρίσκεται η πετρόκτιστη εκκλησία της Κοιμήσεως της
Θεοτόκου, Παναγία Ελοβίτισσα,
η οποία χτίστηκε το 1853.



Και ο μικρότερος ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος διασώζει και το πετρόχτιστο καμπαναριό του, φτιαγμένο στα 1843. 


Στην πάνω καμάρα, το καμπαναριό, φέρει έντεχνο ηλεκτρικό
ρολόι, που στα δυο ανοίγματα της καμάρας το ρολόι, δεν έχει αριθμούς. Αντί αυτών σε λατινική γραφή τα 12 γράμματα (ένα για κάθε ώρα) K O L O K O T R O N I S, στην μνήμη του Ιωάννη, γιού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.



Πιο ψηλά, στην κορυφή του υψώματος που δεσπόζει πάνω από το χωριό, είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με πανοραμική θέα σε ολόκληρη την περιοχή.

MyPhotoPics