Κύργια, νομός Δράμας, Ελλάς

Τα Κύργια βρίσκονται στα ανατολικά της πεδιάδας της Δράμας, Ελλάς, σε υψόμετρο 150 μέτρα, απέχουν περίπου 5 χλμ. από το Δοξάτο και 18 χλμ. από τη Δράμα. Η ονομασία τους  προέρχεται από το τουρκικό Kir που σημαίνει ξερός τόπος. Στη θέση του σημερινού οικισμού πιθανολογείται ότι ήταν κτισμένα τα αρχαία Κρίφλα. Το χωριό έχει κατοικηθεί από πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής μετά το 1922, κυρίως από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντo, την Καππαδοκία, την Προύσα και από τα Σώκια της Σμύρνης.

Κατά την βουλγαρική κατοχή εκετελέσθηκαν περισσότεροι από 100 κάτοικοι των Κυργίων από τον στρατό κατοχής, όπως έγινε και σε πολλές πολεις και χωριά της περιοχής της Δράμας τον Σεπτέμβριο του 1941. Με Προεδρικό Διάταγμα της 1ης Ιουνίου 2017, χαρακτηρίστηκαν ως Μαρτυρικό Χωριό, σε αναγνώριση των αγώνων και των ανθρώπινων απωλειών που υπέστησαν οι κάτοικοι, κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Είναι αγροτική περιοχή με κύριο παραγόμενο προϊόν στο παρελθόν τον καπνό, ο οποίος φημίζονταν ως ο καλύτερης ποιότητας καπνός στην Ελλάδα, πολύ γνωστός στο εξωτερικό με τον όρο "Κυρ-Μπασμά". 

Κατόπιν οι παραγωγοί στράφηκαν σε νέες καλλιέργειες και
δραστηριότητες και στη δεκαετία του 1990 άρχισαν να καλλιεργούν συστηματικά αμπέλια και ελιές. Κοντά στους παραγωγούς του τσίπουρου, εμφανίστηκαν παραγωγοί κρασιού με τη δημιουργία μεγάλων οινοποιείων στην κοντινή περιοχή.



Η μικρασιάτικη παράδοση στην παραγωγή χαλβά συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με το "χαλβά Κυργίων".



Στα Κύργια έχει την έδρα του ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Γυμναστικός Σύλλογος Αθλητική Ένωση Κυργίων, εν συντομία Γ.Σ. Α.Ε. Κυργίων. Διαθέτει τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών και τμήματα παιδικών ομάδων (Ακαδημία). Χρώματά του είναι το κίτρινο και το μαύρο.




Ο Ιερός Ναός Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου.  






Το Δημαρχείο







Το δημοτικό σχολείο





Το γυμνάσιο



      MyPhotoPics