Γκντανσκ, η πολύχρωμη πόλη της Πολωνίας! Είναι πόλη στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας στην βόρεια
Πολωνία. Με πληθυσμό 470.633 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2020, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Βοεβοδάτου Πομερανίας και η πιο εξέχουσα πόλη στη γεωγραφική περιοχή της Πομερανίας. Είναι ο κύριος λιμένας της Πολωνίας και η τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της χώρας.Bρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Μοτουάβα, που συνδέεται με τον Λενίφκα, έναν παραπόταμο στο δέλτα του ποταμού Βιστούλα, ο οποίος αποστραγγίζει το 60% της Πολωνίας και συνδέει το Γκντανσκ με την πολωνική πρωτεύουσα, Βαρσοβία.
Είναι στην κορυφή της κατάταξης παγκοσμίως για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, το βιοτικό επίπεδο και το ιστορικό κέντρο της πόλης του έχει καταχωρηθεί ως ένα από τα εθνικά μνημεία της Πολωνίας.
Μερικά από τα σημαντικά κτίρια στο Γκντανσκ:
Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ρωμαιοκαθολικός χώρος λατρείας, που ολοκληρώθηκε το 1502 και περιλαμβάνει βασιλικό παρεκκλήσι. Είναι γοτθικού ρυθμού και ο τρίτος μεγαλύτερος ναός από τούβλα στον κόσμο από άποψη όγκου.
Το ξύλινο αστρονομικό ρολόι στο εσωτερικό του Ναού κατασκευάστηκε τα έτη 1464–1470 από τον Χανς Ντίρινγκερ. Με ύψος άνω των 14 μέτρων, αποτελούνταν από τρία μέρη: ένα ημερολόγιο, ένα πλανητάριο, ένα θέατρο φιγούρων και είχε έξι ανεξάρτητους μηχανισμούς. Από το 1554 το ρολόι δεν λειτουργούσε κα στο τέλος του πολέμου διαλύθηκε. Στις 16 Μαρτίου 1987, το ρολόι τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του. Τώρα γίνονται εργασίες για την επαναλειτουργία του.
Το Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ. Είναι ένα δημόσιο ερευνητικό
πανεπιστήμιο, ένα από τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια της Πολωνίας και είναι επίσης σημαντικό κέντρο για τις σπουδές της Kashubian γλώσσας. Ιδρύθηκε το 1970 από τη συγχώνευση της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής στο Σόποτ, υπήρχε από το 1945 και του Κολλεγίου Εκπαίδευσης του Γκντανσκ που είχε ιδρύθηκε το 1946.
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ. Ιδρύθηκε το 1899 με απόφαση του αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β'. Στις 16 Μαρτίου 1899, Πρώσοι βουλευτές ενέκριναν αυτή την απόφαση. Το πανεπιστήμιο άνοιξε το 1904 ως, σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό της 1ης Οκτωβρίου 1904, το "Βασιλικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Γκντανσκ".
Το Εθνικό Μουσείο του Γκντανσκ. Ιδρύθηκε το 1972, αν και η ιστορία του χρονολογείται από το τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα, είναι ένα από τα κύρια παρακλάδια του συστήματος εθνικών μουσείων της Πολωνίας. Διαθέτει επτά τμήματα.
Το Μουσείο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι κρατικό πολιτιστικό ίδρυμα και μουσείο που ιδρύθηκε το 2008, αφιερωμένο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα εκθέματά του άνοιξαν το 2017.
Το δημαρχείο του Γκντανσκ. Ένα ιστορικό δημαρχείο στοκέντρο της πόλης. Τα παλαιότερα μέρη του χρονολογούνται στα έτη 1327–1336. Πρόκειται για ένα γοτθικό - αναγεννησιακό κτήριο, που φιλοξενεί το μουσείο με την ιστορία της πόλης, κυρίως κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Νέο Δημαρχείο στο Γκντανσκ. Ένα νεοαναγεννησιακό αντιπροσωπευτικό παλάτι, που χτίστηκε τα έτη 1898 - 1901.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο της Αλληλεγγύης. Είναι ένα μουσείο και βιβλιοθήκη αφιερωμένα στην ιστορία της Αλληλεγγύης, στο Πολωνικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα της πολιτικής αντίστασης και σε άλλα κινήματα αντιπολίτευσης της Κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης. Άνοιξε στις 31 Αυγούστου 2014.
Η Πολωνική Φιλαρμονική της Βαλτικής. Ιδρύθηκε το 1945. Το 1953, η Φιλαρμονική της Βαλτικής και το Στούντιο Όπερας συγχωνεύτηκαν σε ένα ίδρυμα με το όνομα Όπερα και Φιλαρμονική του Κράτους της Βαλτικής. Το 1974 ξεκίνησε η οργάνωση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γκντανσκ. Βρίσκεται στο Ołowianka, ένα νησί ανατολικά του κέντρου της πόλης.
Το Θέατρο Σαίξπηρ. Ιδρύθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του
Ιδρύματος Theatrum Gedanense. Από το 2008 συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Σαίξπηρ. Είναι χτισμένο στην θέση όπου λειτουργούσε κτίριο της Σχολής Ξιφασκίας τον 17ο αιώνα και το πρώτο δημόσιο θέατρο της τότε Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας.
Το Συντριβάνι του Ποσειδώνα. Eίναι ιστορικό συντριβάνι, ένα μανιεριστικό-ροκοκό αριστούργημα και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ορόσημα της πόλης. Bρίσκεται στην πλατεία Długi Targ. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα.
Η Πράσινη Πύλη. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Βρίσκεται μεταξύ της Long Market και του ποταμού Motława. Είναι ενα κτίριο-πύλη με προσεγμένη διακόσμηση. Στην ουσία είναι περισσότερο μια πύλη εισόδου παρά αμυντική πύλη.
Η Υψηλή Πύλη. Μια αναγεννησιακή πύλη που ήταν το κύριο σημείο εισόδου στην πόλη και σηματοδότησε την αρχή της Βασιλικής Διαδρομής του Γκντανσκ. Χτίστηκε το 1588 από τον Willem van den Blocke και μέχρι το 1895 ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης οχυρωμένης δομής που φρουρούσε την πόλη.
Πύλη της Αγίας Μαρίας. Μια ιστορική υδάτινη πύλη της κύριας πόλης στο Γκντανσκ. Βρίσκεται στον ποταμό Motława. Έχει όψιμες γοτθικές μορφές. Χτίστηκε πιθανώς το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα, πρωτοαναφέρθηκε το 1484, σε κάτοψη επιμήκους παραλληλογράμμου διαστάσεων περίπου 25μ × 7,3μ, που έκλεινε την έξοδο της οδού Μαριάτσκα. Το Στάδιο του Γκντανσκ. Χρησιμοποιείται για αγώνες ποδοσφαίρου και είναι η έδρα της Λέχια Γκντανσκ. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης στην συνοικία Λετνίτσα. Η συνολική του χωρητικότητα είναι 41.620 θεατές. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο στάδιο στην χώρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2011. Η πρώτη επίσημη εκδήλωση ποδοσφαίρου έλαβε χώρα στις 14 Αυγούστου 2011.
Η πόλη φιλοξενεί την Εορτή - έκθεση του Αγίου Δομίνικου. Χρονολογείται από το 1260 και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και πολιτιστικά γεγονότα στην Ευρώπη. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην κεντρική πόλη.