Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Μακεδονία, Ελλάς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Μακεδονία, Ελλάς, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σκρουμπέλλο και βρίσκεται στην τοποθεσία της Αρχαίας Πόλης της Πέλλας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του βασιλικού Μακεδονικού ανακτόρου. Έχει ορθογώνιο αίθριο, ως αναφορά στο κεντρικό περιστύλιο των αυλών των αρχαίων σπιτιών στην Πέλλα. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού έως την Ελληνιστική περίοδο. Ολοκληρώθηκε το 2009.


Οι σημαντικότερες ανασκαφές χρονολογούνται από την Ελληνιστική Εποχή το 300 π.Χ. και αφορούν γλυπτά, πήλινα αγάλματα, κεραμικά, επιτύμβιες πλάκες, τμήματα κτιρίων, ψηφιδωτά.


Τα πιο σημαντικά εκθέματα αφορούν τα ψηφιδωτά δάπεδα των οικείων του Διονύσου και της Απαγωγής της Ελένης, τοιχογραφίες, μεταλλικά αντικείμενα, νομίσματα και επιγραφές.

Η σημαντικότερη επιγραφή του Μουσείου είναι ο Κατάδεσμος της Πέλλας που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα των κατοίκων (δωρική διάλεκτος όπως είχε σημειώσει ο Ηρόδοτος "Ιστορίαι" 1-56.3. Ο κατάδεσμος της Πέλλας είναι κατάρα (αρά) ή μαγική επωδός γραμμένη σε φύλλο μολύβδου η οποία χρονολογείται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα ΠΚΕ (375-350 ΠΚΕ). Βρέθηκε στην Πέλλα το 1986.



Στην είσοδο υπάρχουν δύο σημαντικά εκθέματα:  του Μεγάλου Αλεξάνδρου   και ένα αγαλματίδιο με τα χαρακτηριστικά του θεού Πάνα.

   Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας
      MyPhotoPics