Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Αφρική

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε είναι νησιωτικό κράτος στον Κόλπο της Γουινέας.  Πρόκειται για την δεύτερη μικρότερη σε έκταση χώρα της Αφρικής. Αποτελείται από δύο νησιά, το Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε, με συνολική έκταση 1.001 τ. χλμ. που απέχουν μεταξύ τους 140 χιλιόμετρα και βρίσκονται περίπου 250 και 225 χλμ., αντίστοιχα, ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Δημοκρατίας Γκαμπόν. 

Και τα δύο νησιά είναι μέρος μιας ανενεργού ηφαιστειακής
οροσειράς. Το Σάο Τομέ, το μεγαλύτερο, νότιο νησί, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βόρεια του Ισημερινού και πήρε το όνομά του από τον Άγιο Θωμά, καθώς οι Πορτογάλοι εξερευνητές ανακάλυψαν το νησί την ημέρα της γιορτής του. 

Ο πληθυσμός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ανέρχεται στις 223.648 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023. Το Σάο Τομέ είναι η πρωτεύουσα. Η επίσημη γλώσσα είναι η πορτογαλική. Περίπου το σύνολο του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ρωμαιοκαθολικοί, Ευαγγελικοί Προτεστάντες ή Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την Πορτογαλία το 1975.

Το Pico Cão Grande είναι μια ηφαιστειακή κορυφή ορόσημο σε
σχήμα βελόνας στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, στην περιοχή Caué του νησιού Σάο Τομέ στο Parque Natural Obô de São Tomé. Η κορυφή του είναι 663 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και υψώνεται περίπου 370 μέτρα πάνω από το γύρω έδαφος.


Πλατεία Ανεξαρτησίας. Eίναι το μέρος όπου η εθνική ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε στις 12 Ιουλίου 1975. Κάθε χρόνο στις 12 Ιουλίου γιορτάζεται η Ανεξαρτησία, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάβει τη φλόγα της χώρας.




Κτήριο της Διεθνούς Τράπεζας του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.




Προεδρικό Μέγαρο του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Είναι η επίσημη
κατοικία του προέδρου του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, 19ος αιώνας. 

Ανώτατο Δικαστήριο του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.  Eίναι η
ανώτατη δικαστική αρχή του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο του Σάο Τομέ, ανάμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο και την προκυμαία. Aποτελείται από πέντε δικαστές, που διορίζονται από την Εθνοσυνέλευση.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Σάο Τομέ. Βρίσκεται στην Praça do Povo, Πλατεία του Λαού, στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κατασκευή της πρώτης εκκλησίας ξεκίνησε στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα υπό τον καπετάνιο Álvaro de Caminha. Η τελευταία τροποποίηση έγινε το 1956, όταν ο ναός ανακαινίστηκε σε εκλεκτικό αναγεννησιακό στυλ, με νεορομανική κύρια πρόσοψη. 

Η εσωτερική αρχιτεκτονική του  χρονολογείται
από το 1937. Υπέρθυρα θυρών και παραθύρων επανασχεδιασμένα σε ρωμαϊκές στοές, τρεις κλίτους που χωρίζονται από τρεις σειρές κιόνων, χορωδία από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι διακοσμήσεις είναι πιο πρόσφατες.

Η Εκκλησία της Παναγίας της Σύλληψης, Σάο Τομέ. Βρίσκεται στην Περιοχή Água Grande, συγκεκριμένα στη λεωφόρο Conceição. Έχει ένα ενιαίο καμπαναριό και στην κορυφή της κύριας εισόδου υπάρχει ένα άγαλμα της Παναγίας.  

Το Μουσείο Σάο Σεμπαστιάο  στεγάζεται σε ένα φρούριο του 16ου αιώνα στην πόλη του Σάο Τομέ. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του κέντρου της πόλης, στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου Ana Chaves. Περιέχει θρησκευτική τέχνη και αντικείμενα της αποικιακής εποχής.

Κόλπος Ana Chaves, Σάο Τομέ. Υπάρχει ένας φάρος στο Ponta Oque del Rei στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου, που χτίστηκε το 1994. Το εστιακό του ύψος είναι 9 μέτρα και η εμβέλειά του είναι 11 χλμ. Ένας άλλος, είναι ο φάρος São Sebastião στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου, που χτίστηκε το 1928. Το εστιακό του ύψος είναι 14 μέτρα και η εμβέλειά του είναι 22 χλμ.

    MyPhotoPics