Κρήνη Μοροζίνι, Ηράκλειο, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Η Κρήνη Μοροζίνι βρίσκεται στη πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, κοινώς πλατεία Λιονταριών, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, νήσος Κρήτη, Ελλάς. Θεωρείται ένα από τα ελκυστικότερα ενετικά μνημεία του Χάνδακα, η ονομασία του Ηρακλείου κατά την Βυζαντινή περίοδο και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το νερό ερχόταν από το βουνό Γιούχτας στις Αρχάνες με ένα υδραγωγείο 15 χιλιομέτρων που έφτανε στο Ηράκλειο.


Τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Απριλίου του 1628 εορτή του Αγίου Μάρκου, τότε πολιούχου της πόλης. Εμπνευστής του έργου ήταν ο Φραγκίσκος Μοροζίνι, που έδωσε στην κρήνη το όνομά του. 

Η βρύση από κάτω έχει χτισμένα επτά διαφορετικά πέτρινα επίπεδα, τα οποία λειτουργούσαν ως υδραγωγείο, για να αναβλύζει το νερό επάνω και να βγαίνει μέσα από τον σωλήνα που υπήρχε στο στόμα καθενός από τους 4 λέοντες που πλαισίωναν τις 8 λεκάνες του συντριβανιού. Μέσα στο συντριβάνι και έξω από αυτό υπάρχουν ανοίγματα στο δάπεδο, καλυμμένα με πράσινα τζάμια, στα οποία φαίνονται ακριβώς αυτά τα τμήματα του πάλαι ποτέ υπόγειου υδραγωγείου.

Το 1847 οι Τούρκοι άλλαξαν τη μορφή της κρήνης Μοροζίνι. Το 1900 το μνημείο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Το νερό σήμερα είναι μια ανακύκλωση νερού ύδρευσης που τοποθετεί ο δήμος Ηρακλείου στο μνημείο καθώς δεν προέρχεται πλέον από τον Γιούχτα, για αυτό δεν είναι πόσιμο. Το μνημείο αποτελεί σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης.

MyPhotoPics