Πλάκα, το παραδοσιακό ψαροχώρι, νήσος Λήμνος, Ελλάς

Η Πλάκα είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στην άκρη της χερσονήσου, στην ΒΑ πλευρά της  νήσου Λήμνου, Ελλάς, με 365 κατοίκους, απογραφή 2001.  Οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο ακρωτήριο της ΒΑ  εσχατιάς της Λήμνου με τις γκριζόμαυρες αλλεπάλληλες πλάκες.  Αρχικά ήταν τόπος εποχιακής διαμονής κατοίκων του Αγίου Υπατίου και της Παλαιόπολης (Ηφαιστίας) που είχαν κτήματα στην περιοχή και πήγαιναν να τα καλλιεργήσουν. Μετά το 1823 κάποιοι άρχισαν να μένουν εκεί μόνιμα και όταν συγκεντρώθηκαν αρκετοί, δημιούργησαν οικισμό.


Το 1870 οι κάτοικοι ίδρυσαν ανεπίσημο σχολείο. Το 1886
έκτισαν σχολικό κτίριο και, από κοινού με τους κατοίκους της Παναγίας, ζήτησαν να γίνει κοινοτικό, κάτι το οποίο έγινε το 1887. Το νέο διδακτήριο κτίστηκε μόλις το 1928-29. 


Το 1896 κτίστηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου με δαπάνες των κατοίκων στη θέση παλιότερου ναΐσκου. Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, ρυθμού μπαρόκ, είναι παλιότερο, τέλη 18ου αιώνα και προέρχεται από μονή της Λέσβου. Το καμπαναριό είναι νεότερο.

Είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του νησιού, υπάρχει
δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος που διοργανώνει αυθεντικές καρναβαλικές εκδηλώσεις, συντηρεί παλιά έθιμα, ενώ από κοινού με νέους της Παναγίας έχουν ιδρύσει τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Αετό. Επίσης, υπάρχει ο Αλιευτικός Σύλλογος Πλάκας-Παναγιάς, το τυροκομείο του Καφαλτή και στην Αθήνα σύλλογος αποδήμων. 



Ο Άγιος Χαράλαμπος (ναός – αγίασμα). Λίγο έξω από την Πλάκα βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 22 Αυγούστου. 


Κοντά στο εκκλησάκι στη θέση "Ρουσσούνια", απέναντι από
την χερσόνησο βρίσκεται το Αγίασμα. Πρόκειται για πηγή γλυκού νερού, που ρέει άφθονο και θεωρείται θαυματουργό.

Ο Φάρος της Πλάκας έχει φυσικό ύψος κατασκευής του πέτρινου πύργου τα 25 μέτρα και εστιακό ύψος 50 μέτρα. Φτιάχτηκε το 1908 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων και πρωτολειτούργησε με φωτιστικό πετρέλαιο. Το 1981 μετατράπηκε σε ηλεκτρικός. Είναι περιστροφικός φάρος, η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 22 μίλια και η συχνότητα φωτοβολίας του είναι 6 δέσμες φωτός το λεπτό. 

Είναι από τα σημαντικότερα φανάρια του Φαρικού Δικτύου της χώρας μας λόγω της στρατηγικής του θέσης στην είσοδο των Δαρδανελίων. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1913. Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων και επανδρώνεται και φυλάσσεται από το Πολεμικό Ναυτικό.

   Και ο Κοκκινόβραχος
      MyPhotoPics