Το 2008, που το σταφύλι Ruby Roman έκανε το ντεμπούτο του ως μια νέα ποικιλία εκλεκτών σταφυλιών στην Ιαπωνία, ονομάστηκε Ruby Roman μέσω δημοψηφίσματος. Κάθε σταφύλι ελέγχεται αυστηρά για να διασφαλιστεί η ποιότητά του, με σφραγίδες πιστοποίησης που τοποθετούνται σε αυτά που επιλέγονται με αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχουν αυστηρά πρότυπα για την έγκρισή του προς πώληση. Κάθε ρώγα πρέπει να είναι πάνω από 20γρ και να περιέχει πάνω από 18% ζάχαρη. Οι ρώγες πρέπει να έχουν όλες το ίδιο μέγεθος, όλες οι επιφάνειες πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και το τσαμπί πρέπει να έχει καλό σχήμα.
Επιπλέον, υπάρχει μια ειδική κατηγορία "premium" που
απαιτεί η ρώγα να είναι πάνω από 30 γραμμάρια και όπου ολόκληρο το τσαμπί πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 700 γραμμάρια. Το 2010, μόνο έξι τσαμπιά πληρούσαν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς πριμοδότησης, ενώ το 2011, κανένα τσαμπί δεν απορρίφθηκε.
Τον Ιούλιο του 2016, ένα μόνο τσαμπί σταφύλια Ruby Roman, που περιείχε 26 ρώγες με βάρος περίπου 700 γραμμάρια, πουλήθηκε για 1,1 εκατομμύριο γιεν, περίπου 8400 δολ., στην πρώτη δημοπρασία του έτους σε μια αγορά χονδρικής στην Kanazawa. Το 2020, ένα τσαμπί πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1.780.140 JPY, 12.000 δολ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 59.338 JPY, 400 δολ. ανά ρόγα.
Το Ruby Roman δεν αναπτύσσεται καλά εάν το έδαφος είναι
πολύ εύφορο ή αν βρέχει πάρα πολύ. Τα σταφύλια δεν μεγαλώνουν εάν το αμπέλι καλλιεργείται για να αυξηθεί η παραγωγή. Κάθε τσαμπί είναι προσεκτικά κλεισμένο σε σακούλα. MyPhotoPics