Mουσείο Άλατος Μεσολόγγι, Ελλάς

Οι Αλυκές του Μεσολογγίου χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και το παραγόμενο αλάτι αποτέλεσε είδος σημαντικού εξαγωγικού εμπορίου. Πρώτη γραπτή αναφορά, μαθαίνουμε στο Μουσείο, εντοπίζεται σε Βενετσιάνικα αρχεία του 1418 με πλοία από την Ραγκούζα, σημερινό Ντουμπρόβνικ, να φορτώνουν αλάτι από το Μεσολόγγι.

Το Mουσείο Άλατος Μεσολογγίου βρίσκεται σε παραθαλάσσια
τοποθεσία πολύ κοντά στον οικισμό της Τουρλίδας και απέχει περίπου 5,5 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου. Στεγάζεται σε κτίριο που οικοδομήθηκε το 1946. Ο εκθεσιακός του χώρος απλώνεται σε έξι διαφορετικές θεματικές αίθουσες. Ανήκει στα λεγόμενα θεματικά μουσεία και πρόκειται για το μοναδικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα. 


Ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" με έδρα το Μεσολόγγι, από τον δικηγόρο Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή - Κορδόση. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2020. 

Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει
"οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και την θρησκεία". 

Στην αγκαλιά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, των 150.000 στρεμμάτων, εδώ και εκατοντάδες χρόνια λειτουργούν δύο αλυκές που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού: Η "Άσπρη Αλυκή", έκτασης 12.500 στρεμμάτων, δημοσίου συμφέροντος και η Αλυκή Τουρλίδος, έκτασης 1.700 στρεμμάτων, που ανήκει στον δήμο Μεσολογγίου.

Στη δημιουργία του μουσείου συνέβαλε και η παραχώρηση
από τον δήμο Μεσολογγίου ενός πεπαλαιωμένου και εγκαταλελειμμένου κτιρίου, δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ., στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας.


Η προτομή του Μεσολογγίτη ποιητή που ύμνησε την λιμνοθάλασσα μέσα από τα ποιήματά του, Κωστή Παλαμά, κοσμεί το Μουσείο Άλατος. Είναι έργο του Καθηγητή Γλυπτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργου Καλακαλλά.                  

 MyPhotoPics