Η Γάνδη είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Βελγίου. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Ανατολικής Φλάνδρας ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα μετά τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Είναι μια πόλη γεμάτη από μεσαιωνικά κτίρια. Οικοδομήθηκε ως καταυλισμός στη συμβολή των ποταμών Σκάλδη και Λυς περί τον 7ο αιώνα και κατέληξε τον Μεσαίωνα μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στη βόρεια Ευρώπη.
Κάποια από τα αξιοθέατα της πόλης:
Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Βονιφατίου. Ο σημαντικότερος καθεδρικός ναός και έδρα του επισκόπου της Γάνδης. Εκεί προϋπήρχε το παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, μια ξύλινη κατασκευή του 942. Στην κρύπτη του καθεδρικού βρίσκονται στοιχεία από το παρεκκλήσι. Η πρώτες επεκτάσεις έγιναν το 1038 με Ρωμαΐζουσα αρχιτεκτονική και στην συνέχεια την περίοδο μεταξύ του 14ου με 16ου αιώνα, συνεχείς επεκτάσεις με Γοτθική αρχιτεκτονική, έφεραν τον ναό πολύ κοντά στην σημερινή του μορφή. Η επισκοπή της Γάνδης ιδρύθηκε το 1559 και έκτοτε η εκκλησία του Αγίου Βονιφατίου έγινε ο καθεδρικός της.
Στην δυτική πλευρά του βρίσκεται το καμπαναριό ύψους 91 μέτρων, σύμβολο της ανεξαρτησίας της πόλης, όπου φυλάσσονταν οι χάρτες των προνομίων της Γάνδης. Ο πύργος άρχισε περίπου το 1300 και ολοκληρώθηκε το 1338. Η σημερινή σφαίρα αποκαταστάθηκε στην αρχική μορφή του 14ου αιώνα στις αρχές του αιώνα και αντικατέστησε το ξύλινο καμπαναριό του 1380.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι ένα από τα παλαιότερα
και πιο σημαντικά ορόσημα στη Γάνδη του Βελγίου. Ξεκίνησε στις αρχές του 13ου αιώνα ως αντικατάσταση μιας παλαιότερης ρωμανικής εκκλησίας, η κατασκευή συνεχίστηκε κατά τον υπόλοιπο αιώνα στο τοπικό γοτθικό στιλ Scheldt.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης. Αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Το μεγαλύτερο μέρος διατηρείται ανέπαφο, είτε έχει αποκατασταθεί, έτσι ώστε το κέντρο να αποτελεί ένα ομοιόμορφο σύνολο. Τα περισσότερα αξιοθέατα και σημαντικά κτίρια βρίσκονται εκεί.
Διασχίζεται από κανάλια και το μεγαλύτερο μέρος του είναι πεζοδρομημένο. Ένα από τα πιο γραφικά σημεία που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι το Graslei, ένας ημικυκλικός δρόμος μπροστά στο κεντρικό κανάλι.
Το δημαρχείο. Η πρώτη πέτρα τοποθετήθηκε το 1482 και ολοκληρώθηκε το 1484. Σύντομα όμως θεωρήθηκε μικρό και από το 1518 μέχρι το 1535 ένα νέο και ακόμα μεγαλύτερο δημαρχείο κατασκευάστηκε σε υστερο-γοτθικό στυλ. Το αρχιτεκτονικό στυλ εμπλουτίστηκε με πολλά αναγεννησιακά χαρακτηριστικά μέχρι και της αρχές του 18ου αιώνα και στης αρχές του 19ου αιώνα τα σκαλιά της εισόδου άλλαξαν για να υποδεχτούν τον Ναπολέοντα.
του πάρκου Citadelpark, σε ένα κτίριο του 1900. Η συλλογή του αποτελείται από περίπου 9000 έργα τέχνης, που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα. Εκτός από πίνακες, το μουσείο Καλών Τεχνών στεγάζει και μεγάλο αριθμό γλυπτών. Δίπλα στις μόνιμες εκθέσεις το μουσείο οργανώνει και προσωρινές εκθέσεις.
Το Gravensteen. Είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στη Γάνδη. Προϋπήρχε ένα ξύλινο κάστρο που πιθανολογείται ότι χτίστηκε των 9ο αιώνα. Το σημερινό κάστρο χρονολογείται από το 1180 και ήταν η κατοικία των Κόμηδων της Φλάνδρας μέχρι το 1353. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο, φυλακή, νομισματοκοπείο, ακόμη και ως εργοστάσιο βαμβακιού. Ανακαινίστηκε το 1893-1903 και τώρα είναι μουσείο και σημαντικό ορόσημο της πόλης.
Η Γέφυρα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Τοξωτή πέτρινη γέφυρα, έργο του αρχιτέκτονα Λούις Κλόκετ, με γραφική θέα σε αρκετά τοπικά αξιοθέατα και
ένα χάλκινο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
MyPhotoPics