Είναι το κέντρο όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων στην
χώρα με εμπορικό λιμάνι και πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες. Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται στο γειτονικό νησί Χουλχουλέ και συμπεριλαμβάνει βάση για υδροπλάνα. Το νησί είναι αστικοποιημένο, περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων των Μαλδίβων ζουν στην πρωτεύουσα. Η πόλη χωρίζεται σε 4 τομείς: Χενβέριου, Γκαλόλχου, Μααφάννου και Μακκχανγκόλχι.
Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης:
Το Τζαμί της Παρασκευής του Μαλέ. Ή το Μαλέ Χουκούρου Μίσκι επίσης γνωστό ως Τζαμί της Παλιάς Παρασκευής είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο περίτεχνα τζαμιά στην πόλη του Μαλέ, στην Ατόλη Kaafu. Είναι κυρίως χτισμένο με κοραλλιογενείς ογκόλιθους του γένους Πορίτες, χτίστηκε το 1656 και είναι το παλαιότερο τζαμί στις Μαλδίβες.
Το Τζαμί της Μεγάλης Παρασκευής. Το Masjid-al-Sultan
Muhammad Thakurufaanu Al Auzam, όπως αποκαλείται επίσημα, είναι ένα ξεχωριστό έργο αρχιτεκτονικής και ένα σημαντικό αξιοθέατο στο Μαλέ. Άνοιξε τον Νοέμβριο του 1984 από τον Πρόεδρο Maumoon Abdul Gayoom. Χτίστηκε από λευκό μάρμαρο, με μεγάλο χρυσό τρούλο και μιναρέ ύψους 142 πόδια. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί στις Μαλδίβες με χωρητικότητα 5.000 ατόμων.
Το Mulee'aage. Η κατασκευή του ξεκίνησε το έτος 1914 και ολοκληρώθηκε το 1919 με εντολή του σουλτάνου Mohamed Shamsuddeen III. Το 1953, όταν οι Μαλδίβες έγιναν δημοκρατία, το παλάτι έγινε η επίσημη κατοικία των προέδρων, μέχρι την κατασκευή του νέου προεδρικού μεγάρου.
Το Εθνικό Μουσείο. Άνοιξε στις 11 Νοεμβρίου 1952 από τον τότε πρωθυπουργό Μοχάμεντ Αμίν Ντίντι. Εκτείνεται ενός κτιρίου, μέρος του πλέον κατεδαφισμένου συγκροτήματος των Βασιλικών Παλατιών των Μαλδίβων, μέσα στο Πάρκο Σουλτάν. Η συλλογή του περιλαμβάνει όπλα, βασιλικά έπιπλα, νομίσματα και φορεσιές. Το εσωτερικό του μουσείου έχει διατηρηθεί από τις ημέρες του Σουλτανάτου, συμπεριλαμβανομένου του χειρόγραφου Κορανίου που είναι χαραγμένο στους τοίχους του κτηρίου.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη. Ιδρύθηκε το 1945, λειτουργεί ως δημόσια και εθνική βιβλιοθήκη των Μαλδίβων και προωθεί τη σύγχρονη λογοτεχνία. Προσφέρει μια ποικιλόμορφη συλλογή όλων των δημοσιευμένων αναγνωσμάτων και εντύπων στην χώρα. Χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και υπάγεται στο Υπουργείο Πληροφοριών, Τεχνών και Πολιτισμού.
Το Μνημείο νίκης. Είναι το σύμβολο της γενναιότητας των
κατοίκων του Μαλέ. Κατασκευάστηκε τον Νοέμβριο του 1988 για να τιμήσει την ήττα της Σρι Λάνκα, Τίγρεις Ταμίλ, που προσπάθησαν να διεισδύσουν και να εισβάλουν στην πρωτεύουσα των Μαλδίβων, το Μαλέ.
Η Πλατεία Δημοκρατίας. Γνωστή και ως Jumhooree Maidhaan, είναι ένας ανοιχτός χώρος, ένα δημοφιλές άτυπο μέρος συγκέντρωσης. Δημιουργήθηκε το 1989 και έχει γίνει ένα εμβληματικό σύμβολο των Μαλδίβων. Εκεί βρίσκεται ένας υψηλός ιστός με μια τεράστια σημαία των Μαλδίβων, την μεγαλύτερη στη χώρα.
Η Γέφυρα. Η γέφυρα φιλίας Κίνας - Μαλδίβων. Εκτείνεται στην θάλασσα, συνδέει την πρωτεύουσα των Μαλδίβων Μαλέ με το νησί Hulhule όπου βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαλέ και έχει συνολικό μήκος περίπου δύο χιλιόμετρα. Η κατασκευή της διήρκησε δυόμιση χρόνια.
MyPhotoPics