Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., (μαζί με το  αίθριο), βρίσκεται στον
Πειραιά στο μυχό του άλλοτε όρμου της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας. Αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης. 

Αρχικά ιδρύθηκε από την "Εταιρεία Ναυτικού Μουσείου και
περισυλλογής κειμηλίων των κατά θάλασσαν Αγώνων του Έθνους", που τελούσε και δρούσε υπό την προστασία του Βασιλέως των Ελλήνων. Το 1959 στεγάστηκε σ΄ ένα νεοκλασικό παραλιακό τριώροφο κτίριο στον λιμένα Ζέας, (Ακτή Τρυφ. Μουτσουπούλου 18) στον Πειραιά, διαθέτοντας στον α' όροφο έξι αίθουσες εκθεμάτων, καλούμενο τότε Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς. 

Το σύγχρονο μουσείο.

Στις δέκα συνεχόμενες, σε ημικύκλια διάταξη, αίθουσες του νέου Μουσείου παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία συνυφασμένη με τη θάλασσα, από την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων από την ελληνική αρχαιότητα, των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων μέχρι την εποποιία της ελληνικής επανάστασης του 1821.


Συνεχίζει με την παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού
και την ένδοξη δράση του στη νεότερη ιστορία, παράλληλα με την ναυτοσύνη και το δαιμόνιο των Ελλήνων στο κατά θάλασσα εμπόριο. 

Επίσης το πλούσιο αρχειακό υλικό και το φωτογραφικό αρχείο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, θεωρούνται από τα πλέον αξιόλογα στην ιστορία της Μεσογείου. Η δε ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη του Ναυτικού Μουσείου, τελευταία αίθουσα, που διαθέτει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα τους ναυτικούς ερευνητές και βιβλιόφιλους.

Υπάρχει και η εικαστική συλλογή του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, που προήλθε στο μεγαλύτερο μέρος της από δωρεές, έχει ως σκοπό της να καταδείξει την πολυδιάστατη σχέση του Έλληνα δημιουργού με το θαλασσινό στοιχείο. Αποκαλύπτει τις διαφορετικές μορφές της θάλασσας που συγκίνησαν τους καλλιτέχνες και τους πολυσχιδείς τρόπους εικαστικής απόδοσης αυτών των μορφών.  
Και φυσικά, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αίθουσας Δ΄ του Μουσείου, παρουσιάζεται ένα τμήμα της συλλογής Ωνάση. O Αριστοτέλης Σ. Ωνάσης είναι ο πλοιοκτήτης, του οποίου το όνομα περισσότερο από κάθε άλλου, έχει συνδεθεί διεθνώς με το δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα του σύγχρονου Έλληνα και την επίδοση των Ελλήνων στα θαλασσινά επαγγέλματα. 
Ομοίωμα της τριήρους "Ολυμπιάς", ναυπηγικό μοντέλο (1:10), της αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. που ναυπηγήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και εντάχθηκε στη δύναμη του στόλου στις 26.8.1987.
Προτομές του Δημητρίου Παπανικολή και του Κωνσταντίνου Κανάρη. Κάτω ακριβώς από την προτομή υπάρχει προθήκη με πειρατικά τσεκούρια του 18ου αιώνα από τα Χανιά της Κρήτης. Οι πειρατές τα χρησιμοποιούσαν κατά το ρεσάλτο.
 

Αντίγραφο αγάλματος Ποσειδώνα ή Δία πάνω στο αρχαίο τείχος, 4ος αιώνας π.Χ., που διέτρεχε την Πειραϊκή Ακτή. Βρίσκεται στην είσοδο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
    MyPhotoPics