Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια μήκους περίπου 300 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων το καθένα. Είναι χτισμένα το μεν δυτικό με 26 καμάρες, το δε ανατολικό με 32 και διαθέτουν πέτρινο στηθαίο. Κατασκευάστηκαν το 1848 και διευρύνθηκαν στο σημερινό πλάτος το 1882-1885. Τον Φεβρουάριο του 2002 αναγνωρίστηκαν ως "ιστορικά και διατηρητέα μνημεία".
Οι Ιεροί Ναοί είναι συγκεντρωμένοι στο βορινό τμήμα της πόλης και είναι: Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Γεωργίου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Αγίου Νικολάου, και της Παναγίας της Κυρούλας (ιδιωτικός μικρός ναός, ο μοναδικός στο νότιο τμήμα της πόλης). Επίσης ο πρόσφατα ανεγερθείς Ιερός Ναός, στην περιοχή Συνοικισμός Αιτωλικού, αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο.
Στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ρυθμού απλής Βασιλικής,
έγινε την 1η Απριλίου 1824 η δίκη του Γ. Καραϊσκάκη. Εκεί φυλάσσεται και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο περίφημος Επιτάφιος έργο του 15ου αιώνα μ.Χ και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, 18ος αιώνας, έργο ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας. Η εκκλησία έπαθε μεγάλες ζημιές στο σεισμό του 1965, κατεδαφίστηκε και ανεγέρθηκε καινούργια στον ίδιο ρυθμό.
Λειτουργούν τρία δημοτικά σχολεία στο Αιτωλικό, πλήρες μικτό Γυμνάσιο και Λύκειο, παιδικός Σταθμός, δημόσιες υπηρεσίες και διάφοροι σύλλογοι, το πνευματικό κέντρο "Ευανθίας Καρβέλη" στο οποίο φιλοξενείται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αιτωλικού, το Λαογραφικό Μουσείο με πολλά εκθέματα από τον ντόπιο λαϊκό πολιτισμό και το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης "Βάσω Κατράκη".
Γνωστό είναι και το περίφημο πλέον στην Ελλάδα πανηγύρι
της Αγίας Αγάθης (Αγιαγάθης).Είναι εθνικοθρησκευτική γιορτή η οποία γίνεται κάθε χρόνο το τριήμερο 21-22 και 23 Αυγούστου ημέρα απόδοσης της εορτής της κοιμήσεως της Θεοτόκου. MyPhotoPics