Το εξωτερικό του κάστρου κοσμούν σκηνές και αγάλματα από την ελληνική μυθολογία, όπως είναι οι τεράστιες φιγούρες του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, αλλά και ήρωες της Επαναστάσεως του 1821 μαζί με ιππότες. Στο πλάι του βρίσκεται ένα μεγάλο κτίριο με την μορφή ενός αλόγου, σαν τον Δούρειο Ίππο, το οποίο παλαιότερα φιλοξενούσε μία βιβλιοθήκη.
Χαρακτηριστική είναι η πινακίδα η οποία γράφει: "Για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μας έλεγε η γιαγιά μας". Κατά το παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο, μουσείο και χώρος αναψυχής ενώ είχε φιλοξενήσει κατά καιρούς και θεατρικές παραστάσεις.
Σήμερα δεν μπορείς να δεις το εσωτερικό του γιατί οι πόρτες
είναι κλεισμένες με κλειδαριές, αλλά κάποτε ήταν κανονικό κάστρο με διαδρόμους, δωμάτια, καμάρες, πολεμίστρες, πανοπλίες, θόλους και κρεμαστές πόρτες. Όμως στέκει ακόμη αγέρωχο, αντιστεκόμενο στη φθορά του χρόνου και της αλμύρας, μην μπορώντας να συντηρηθεί, δυστυχώς, από τον σύλλογο που το διαχειρίζεται.
Ο Χαράλαμπος Φουρναράκης ή Χάρρυ Φουρνιέ, είναι ο ίδιος που έφτιαξε και τον πύργο του Άιφελ στον τόπο καταγωγής του, τα Φιλιατρά, ύψους 26 μέτρων, στην βορειοδυτική είσοδο, κατασκευάστηκε το 1960, ανακατασκευάστηκε από το Δήμο Φιλιατρών το 2007 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη