Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο "Πατέρας της Ελληνικής Θαλασσογραφίας"

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης ή Βολονάκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, 17 Μαρτίου 1837 - 29 Ιουνίου 1907.  Θεωρείται ο "πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας". Οι γονείς του κατάγονταν από τη Βολάνη, ένα μικρό χωριό  του Ρεθύμνου, νήσος Κρήτη, Ελλάς. Σπούδασε στο Γυμνάσιο της Σύρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1856. Την ίδια χρονιά, πήγε στην Τεργέστη για να δουλέψει ως λογιστής στον μεγάλο οίκο εμπορίας ζαχάρεως Αφεντούλη.

Ο Αφεντούλης, σύζυγος της αδελφής του Πολυξένης,
εκτιμώντας τις καλλιτεχνικές του ικανότητες, τον έστειλε με δικά του έξοδα, το 1860, στη Βαυαρία για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία του Μονάχου, όπου φαίνεται να μαθήτευσε κοντά στον Καρλ φον Πιλότυ και τον Βίλχελμ φον Κάουλμπαχ. Πίνακας "Ηλιοβασίλεμα".

Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στο Μόναχο, την Βιέννη και την Τεργέστη. Το 1883 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Από την ίδια χρονιά και μέχρι το 1903 δίδαξε στη Σχολή των Ωραίων Τεχνών, μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, της Αθήνας, αρχικά το μάθημα της Στοιχειώδους Γραφής και αργότερα το μάθημα της Αγαλματογραφίας. Πίνακας "Ακτή Φαλήρου".

Είχε νυμφευθεί τη Φανή Χρηστίδου και απέκτησαν μαζί την
Πολυξένη, τον Γεώργιο, τον Δημήτριο, τον Άγγελο, τη Μαίρη, τον Μιλτιάδη, δικηγόρο που έγραψε τη βιογραφία του πατέρα του και τον Σπυρίδωνα. Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσής του. Πίνακας "Ιστιοφόρα σε καταιγίδα".

Το 1866 έγινε η Ναυμαχία της Λίσσας μεταξύ των στόλων της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και της Ιταλίας. Νίκησε η Αυστρία. Ο Αυτοκράτορας τότε προκήρυξε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής για την απεικόνιση αυτού του σημαντικού γεγονότος. Ο Βολανάκης κέρδισε τον διαγωνισμό και έλαβε ως έπαθλο 1000 χρυσά φιορίνια και δωρεάν ταξίδια-κρουαζιέρες με το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστρίας για 3 χρόνια. Σήμερα, ο πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης. 

Ένα από τα διάσημα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη είναι
"Η Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας", εκτελεσμένο τουλάχιστον δύο φορές (ιδιωτική συλλογή Stavros Michalarias Art, Αθήνα, και Πυρπόληση Τουρκικής Φρεγάτας 1882, Ναυτικό Μουσείο, Πειραιάς). Παρόμοιο είναι και το έργο του "Η Πυρπόληση του Τουρκικού Δικρότου", (δημοπρασία Christie's, Αθήνα 1994).

Διάσημο είναι το έργο του "Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας", το οποίο βρίσκεται στο Αρχηγείο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αθήνα. Η βασίλισσα που απεικονίζεται στην πλώρη ενός σκάφους είναι η βασίλισσα της Φρυγίας Αρτεμισία η οποία είχε συμμαχήσει με τον Ξέρξη.

Τα περισσότερα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές,
ενώ μια μικρή μερίδα βρίσκεται στην Gallery Stavros Michalarias, στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στο Ίδρυμα Κουτλίδη και στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη. Πίνακας "Η αναχώρηση", 1877.

Τον Νοέμβριο του 2008 το έργο του "Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο" σημείωσε ιστορικό ρεκόρ για τιμή ελληνικού πίνακα σε δημοπρασία, πλησιάζοντας το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. To έργο του "Το Λιμάνι του Βόλου τη Νύχτα" πουλήθηκε επίσης σε δημοπρασία του Sotheby's για 952.000 ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης ή Βολονάκης ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα, πέθανε πάμφτωχος και σήμερα οι πίνακές του πωλούνται 2 εκατομμύρια ευρώ! Πίνακας "Ρίχνοντας τα δίχτυα.


Κάποια από τα έργα του:

    "Φέρνοντας την ψαριά", 1880

    "Εγκαίνια της διώρυγας της Κορίνθου", 1893, Συλλογή       Τράπεζας Άλφα


   "Το Λιμάνι του Βόλου την Νύχτα"

"Το Λιμάνι του Βόλου" 1875, Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη

   "Αραγμένα καράβια", 1886-90, Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη
             "Αργώ"

"Διορθώνοντας τα δίχτυα"
Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος
MyPhotoPics