Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Ουρουγουάης εξοντώθηκαν κατά την περίοδο του αποικισμού και ουσιαστικά δεν υπάρχουν απόγονοί τους σήμερα. Υπολογίζεται ότι πέντε τοις εκατό του πληθυσμού είναι μιγάδες (ανάμιξη αυτοχθόνων και Ευρωπαίων) και 4% αφρικανικής καταγωγής.
Τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα, αρκετοί από αυτούς γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά και πολλοί δρόμοι και πλατείες έχουν ελληνικά ονόματα, ενώ αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας, όπως το άγαλμα του Σωκράτη που κοσμεί την είσοδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Οι ίδιοι οι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως "ελληνολάτρες".
Υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν ονόματα αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων,
ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται "Grecia", Ελλάς. Δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί "πλατεία της Αθήνας" και έχει την προτομή του Ομήρου και η άλλη "πλατεία της Ελλάδας".
Οι Έλληνες της Ουρουγουάης είναι είτε πλήρως είτε εν μέρει, ελληνικής καταγωγής ή Έλληνες που έχουν γεννηθεί στην Ουρουγουάη. Η ελληνική κοινότητα αριθμεί από 25.000 έως 28.000 άτομα. Το Ελληνικό κοινοτικό κέντρο και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκονται στη λεωφόρο 19 de Abril στο Πράδο, μια ήσυχη, αναβαθμισμένη περιοχή, γνωστή για το τεράστιο ομώνυμο πάρκο της.
Τοιχογραφία της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης
Μπουμπουλίνας βρίσκεται στην είσοδο του ναυπηγείου Tsakos Industrias Navales, το οποίο ιδρύθηκε από τον Έλληνα καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο τη δεκαετία του 1970. Ο Όμιλος Τσάκου είναι ένα από τα ονόματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία στην Ουρουγουάη και σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Μερικά από τα αξιοθέατα:
Η Ciudad Vieja, Παλιά Πόλη. Η ιστορική γειτονιά που ιδρύθηκε το 1724 και βρίσκεται σε μια χερσόνησο που χωρίζει το Ρίο ντε λα Πλάτα από το φυσικό λιμάνι. Μέχρι το 1829, ήταν περιτειχισμένη, σήμερα έχει απομείνει μόνο μία πύλη, η Puerta de la Ciudadela. Έχει κομψά κτίρια κλασικής αρχιτεκτονικής, από την εποχή της αποικιοκρατίας και τις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας.
Η Πλατεία Ανεξαρτησίας. Η πιο σημαντική πλατεία της πόλης, τοποθετήθηκε τον 19ο αιώνα στην περιοχή που καταλάμβανε νωρίτερα η Ακρόπολη του Μοντεβιδέο. Στο κέντρο της βρίσκεται το μνημείο του στρατηγού José Gervasio Artigas και κάτω από αυτό, το μαυσωλείο του. Βρίσκεται στο barrio, σύνορα με τη Ciudad Vieja.
Το Νομοθετικό Παλάτι. Eίναι ένα μνημειώδες κτίριο, τόπος συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης της Ουρουγουάης και έδρα του νομοθετικού κλάδου της κυβέρνησης της Ουρουγουάης. Βρίσκεται στο barrio της Aguada. Κατασκευάστηκε το 1908, είναι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και άνοιξε το 1925.
Το Παλάτι Salvo. Το 27όροφο ιστορικό κτίριο ύψους 84μ.
χτίστηκε μεταξύ 1923 και 1928 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Mario Palanti, για τους αδελφούς Salvo. Ήταν το υψηλότερο κτίριο - ουρανοξύστης σε όλη τη Λατινική Αμερική. Εδώ στεγάζεται το Μουσείο Tango του Montevideo, είναι ανοικτό στο κοινό και παρουσιάζει την ιστορία του La Cumparsita και του Ουρουγουάνου Tango.
Το Θέατρο Solis. Είναι το πιο σημαντικό και διάσημο θέατρο της Ουρουγουάης. Άνοιξε το 1856 και το νεοκλασικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Κάρλο Τσούκκι και τον Γαλλο Βικτόρ Ραμπύ. Βρίσκεται στην παλιά πόλη, δίπλα από την πλατεία Ανεξαρτησίας. Έχει χωρητικότητα 1.500 άτομα.
Το Ιστορικό Μουσείο Cabildo. Είναι το δημόσιο κτίριο που
χρησιμοποιήθηκε ως κυβερνητικό σπίτι κατά την αποικιακή εποχή της Αντιβασιλείας του Ρίβερ Πλέιτ. Σήμερα το κτίριο χρησιμοποιείται ως μουσείο και στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της πόλης. Βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, στο Ciudad Vieja. Χτίστηκε μεταξύ 1804 και 1812.
Το Μουσείο Torres García. Εκτίθενται ασυνήθιστα πορτρέτα ιστορικών εικόνων και κυβιστικών πινάκων που μοιάζουν με τους πίνακες του Πικάσο, ζωγραφισμένους από τον καθηγητή, συγγραφέα και ζωγράφο Joaquín Torres García, ιδρυτή του Constructive Universalism, εποικοδομητικού οικουμενισμού. Βρίσκεται στην ιστορική Ciudad Vieja Το Εθνικό Μουσείο Εικαστικών Τεχνών της Ουρουγουάης.
Βρίσκεται στο Parque Rodó. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 10 Δεκεμβρίου 1911. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης της Ουρουγουάης. Φιλοξενεί επίσης προσωρινές εκθέσεις και σε πολλές περιπτώσεις εκθέσεις αλλοδαπών καλλιτεχνών.
Ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός. Είναι η κύρια Νεοκλασική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Μοντεβιδέο και έδρα της αρχιεπισκοπής του. Βρίσκεται στην Ciudad Vieja. Αρχιτέκτονας ήταν ο Τομάς Τορίμπιο και άνοιξε το 1804.
Η Εκκλησία της Παναγίας του Όρους Κάρμελ και της Αγίας
Τερέζας του Λισιέ, επίσης γνωστή ως Iglesia de los Carmelitas. Είναι μια ρωμαιοκαθολική ενοριακή εκκλησία, σε νεογοτθικό στιλ στην γειτονιά του Πράδο. Εγκαινιάστηκε το 1954 και στις 8 Σεπτεμβρίου 1962 καθιερώθηκε ως ενορία.
Το στάδιο Σεντενάριο. Βρίσκεται στην περιοχή Parque Batlle και χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1929 και 1930 με σκοπό να φιλοξενήσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από το πρώτο σύνταγμα της Ουρουγουάης. Είναι ένα από τα πιο κλασικά στάδια στον κόσμο. Στις 18 Ιουλίου 1983, ανακηρύχθηκε από τη FIFA ως το μοναδικό ιστορικό μνημείο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.
Το Μουσείο Ποδοσφαίρου. Βρίσκεται στο Estadio Centenario, στο Ολυμπιακό περίπτερο. Εκθέτει τρόπαια, αφίσες, υπογεγραμμένες φανέλες, πρωτότυπα προγράμματα αγώνων και εισιτήρια. Παλιές φωτογραφίες από τις πιο ιστορικές στιγμές του ποδοσφαίρου και αποκόμματα εφημερίδων παρουσιάζουν την ιστορία του παιχνιδιού.
Η Παλιά πόλη, Ciudad Vieja