Παλέρμο, Σικελία, Ιταλία

Το Παλέρμο είναι πρωτεύουσα της Σικελίας, Ιταλία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου δεξιά από τον κόλπο του Παλέρμο στην Τυρρηνική θάλασσα. Έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση, περισσότερο από 2.700 χρόνια, στην γαστρονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες της Καρχηδόνας σε μια εύφορη κοιλάδα στους πρόποδες του βουνού Πελεγκρίνο με το όνομα "Ζίζ", οι Έλληνες ίδρυσαν νέες αποικίες αργότερα στην περιοχή ονομάζοντας την πόλη "Πάνορμος" δηλαδή "Μεγάλο λιμάνι" ή "Όλο λιμάνι".

Μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Παλέρμο είναι: 

Η Casa Professa ή η Εκκλησία του Ιησού, του 16ου αιώνα που ιδρύθηκε από Ιησουίτες το 1564 και ολοκληρώθηκε το 1578. Πρόκειται για μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς εκκλησίες της Σικελίας με έντονα μπαρόκ στοιχεία και άκρως πληθωρικό διάκοσμο με σκαλιστά μάρμαρα, νωπογραφίες κ.α.


Στην εκκλησία λειτουργεί και μουσείο με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και διακοσμητικής τέχνης ενώ και τα τέσσερα παρεκκλήσια που είναι ενσωματωμένα σε αυτή αποτελούν μουσειακά αξιοθέατα.

Το Θέατρο Massimo Vittorio Emanuele,  ένα από τα στολίδια της πόλης. Είναι η μεγαλύτερη όπερα της Ιταλίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και άνοιξε στις 6 Μαΐου του 1897, 22 χρόνια μετά τον πρώτο θεμέλιο λίθο. Μάλιστα την εποχή αυτή ήταν το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο στην Ευρώπη μετά τις όπερες του Παρισιού και της Βιέννης.

Η αρχιτεκτονική του έχει στοιχεία κυρίως νεοκλασικού ύφους όπως και η διακόσμηση η οποία ενισχύεται με γερές δόσεις art nouveau. Διαθέτει ανάμεσα σε άλλα και ένα εντυπωσιακό Βασιλικό Θεωρείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του 2ου ορόφου, με 27 θέσεις αλλά και ένα ιδιωτικό φουαγιέ το Royal Sitting Room στο οποίο κυριαρχεί το μαόνι.  

Το μουσείο Maioliche, Stanze al Genio, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου Torre Pirajno. Πρόκειται για μια συλλογή με περισσότερα από 5000 δείγματα πλακιδίων μαγιολίκα από τη Σικελία και την Καμπανία, που κατασκευάστηκαν από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, ταξινομημένα ανά εποχή και γεωγραφική προέλευση. Βρίσκεται μέσα σε ένα "Σπίτι Μουσείο" που κατοικείται από τους ιδιοκτήτες του και μπορείτε να το επισκεφτείτε όλο το χρόνο κάνοντας κράτηση για ξενάγηση.

Το Palazzo Comitini του 18ου αιώνα, ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του Παλέρμου, σε ύφος ύστερου μπαρόκ με πλούσιο διάκοσμο. Πολυτελή έπιπλα της εποχής, ζωγραφιστά ταβάνια, πολυέλαιοι Μουράνο συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Η Πλατεία Quattro Canti, επίσημα γνωστή ως πλατεία Villena, μια σχετικά μικρή περίκλειστη πλατεία σε μπαρόκ ύφος που οριοθετείται από τέσσερα παρόμοια μεγαλοπρεπή κτίρια κάθε ένα από τα οποία στην πρόσοψή του έχει από ένα συντριβάνι, τα τέσσερα συντριβάνια συμβολίζουν τις τέσσερις εποχές, αλλά και αγάλματα στο ανώτερο τμήμα τους ενώ στην κορυφή τους δεσπόζει το ισπανικό εθνόσημο καθώς τα κτίρια δημιουργήθηκαν με εντολή των Ισπανών Αντιβασιλέων μεταξύ 1608-1620.

Η Fontana Pretoria ένα εντυπωσιακό συντριβάνι που χαρακτηρίζεται από πολλά γυμνά αγάλματα σε φυσικό μέγεθος. Χτίστηκε στην Φλωρεντία το 1554 και μεταφέρθηκε στο Παλέρμο 20 χρόνια αργότερα. Τα αγάλματα απεικονίζουν τους θεούς του Ολύμπου από την ελληνική μυθολογία όπως τον Δία, τον Ποσειδώνα, τον Άρη κ.α. Είναι γνωστή και ως συντριβάνι της ντροπής λόγω των γυμνών αγαλμάτων. 

Απέναντι από το συντριβάνι ορθώνεται επιβλητικό το κτίριο του Δημαρχείου του 15ου αιώνα γνωστό και ως Μέγαρο των Αετών (Palazzo delle Aquile) γιατί πάνω από την είσοδό του δεσπόζει ένας μεγάλος αετός ενώ και τις τέσσερις γωνίες της σκεπής κοσμούν επίσης αετοί. 




Δίπλα του βρίσκεται η ρωμαιοκαθολική εκκλησία Santa Caterina d’Alessandria του 14ου αιώνα, 




με έναν πραγματικά συγκλονιστικό εσωτερικό διάκοσμο με αγάλματα, χρωματιστά μάρμαρα, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. 

Η Santa Maria dell'Ammiraglio ή   Martorana, μια Νορμανδική εκκλησία με τρούλο και περίτεχνη μπαρόκ διακόσμηση του 12ου αιώνα, που είναι γνωστή για τα διάσημα βυζαντινά ψηφιδωτά της ενώ το αρχιτεκτονικό της στυλ ποικίλει αντικατοπτρίζοντας τις διάφορες περιόδους κατάκτησης του νησιού.

Δίπλα της η εκκλησία San Cataldo, την οποία χαρακτηρίζουν οι τρεις κόκκινοι τρούλοι.  Ιδρύθηκε από τον Maione di Bari, την εποχή που ήταν ναύαρχος του Γουλιέλμου Α΄,  μεταξύ 1154 και 1160, ενώ στη συνέχεια το κτίριο ανατέθηκε στους Βενεδικτίνους του Μονρεάλε, οι οποίοι την διαφύλαξαν ως το 1787. Το 1882, μετά από πολλές τροποποιήσεις, η εκκλησία συντηρήθηκε εξ ολοκλήρου και επαναφέρθηκε στη λιτή αρχιτεκτονική της σύνθεση.

Ο Καθεδρικός Ναός του Παλέρμου, αφιερωμένος στην Ανάληψη της Θεοτόκου Μαρίας, χτίστηκε τον 12ο αι. και είναι γνωστός για τα γεωμετρικά του σχήματα και τα μαρμάρινα διακοσμητικά του στοιχεία. Συνδυάζει, και αυτός όπως πολλά κτίρια στην πόλη, με περίτεχνο τρόπο αραβικά, νορμανδικά, γοτθικά, νεοκλασικά, βυζαντινά, μπαρόκ και καταλανικά αρχιτεκτονικά στυλ.

Ο Ιερός Ναός της Santa Rosalia. Η Αγία Ροζαλία προστάτιδα
της πόλης, γεννήθηκε από Νορμανδούς ευγενείς το 1130 και έζησε ως ερημίτισσα σε μια σπηλιά στο όρος Pellegrino όπου και απεβίωσε το 1170,  εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της.  Η δομή του με μια επιβλητική άχυρο-κίτρινη πρόσοψη εισέρχεται σε μια χαράδρα βράχου, σχεδόν στην κορυφή του Monte Pellegrino, σε ύψος 445 μέτρων. 


Ένα ανοιχτό αίθριο επιτρέπει να εισέλθουμε στην κοιλότητα του σπηλαίου την "καρδιά" του συγκροτήματος, όπου κάτω από ένα θόλο πολυτελών μπαρόκ μορφών βρίσκεται το ιερό άγαλμα της Αγίας, γλυπτό του Gregorio Tedeschi, 1630.

Porta Felice, μια από τις πύλες του Παλέρμο. Αντιπροσωπεύει
την είσοδο από την πλευρά της θάλασσας στο Cassaro, ή επίσημα  την οδό Vittorio Emanuele, που είναι ο παλαιότερος δρόμος στο Παλέρμο και ένας από τους κύριους άξονες της πόλης. 

Θέατρο Politeama Garibaldi, βρίσκεται στην πλατεία Ruggero Settimo στο κέντρο του Παλέρμο. Στεγάζει την ορχήστρα Sinfonica Siciliana. Αρχιτέκτονας ήταν ο  Giuseppe Damiani Almeyda. Έχει χωρητικότητα 950 θέσεων, χτίστηκε μεταξύ 1867 και 1874 και εγκαινιάστηκε το 1874. 

Το ιστορικό ξενοδοχείο Grand Hotel et des Palmes.  Χτίστηκε με πρωτοβουλία της οικογένειας Ingham - Whitaker το 1874 και χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτική κατοικία. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα πουλήθηκε στον ιππότη Enrico Ragusa, ο οποίος το 1907 ανέθεσε τη μεταμόρφωσή του σε Grande Albergo delle Palme στον αρχιτέκτονα Ernesto Basile. Έγινε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, σύμβολο της Belle Époque. Τον Νοέμβριο του 2018 αποκτήθηκε από την εταιρεία Algebris.

Το Villino Florio, ένα από τα πρώτα αρ νουβό αρχιτεκτονικά έργα στην Ιταλία που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της Art Nouveau ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χτίστηκε κατόπιν εντολής της πλούσιας οικογένειας Florio από τον αρχιτέκτονα Ernesto Basile μεταξύ 1899 και 1902. Είναι μια σύνθεση μεσαιωνικών στοιχείων με μοντέρνες καμπύλες γραμμές, εκλεπτυσμένα γλυπτά λουλουδιών, μπαρόκ επιφάνειες, πυργίσκους που παραπέμπουν σε γαλλικά κάστρα κ.ά.

   Και η παραλία Mondello 
      MyPhotoPics