Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ποικιλία λάχανου Brassica oleracea, που καλλιεργείται για τους βρώσιμους οφθαλμούς του, μπουμπούκια. Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν συνήθως διάμετρο 1,5–4,0 εκατοστά και μοιάζουν με μινιατούρες λάχανων. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη βόρεια Ευρώπη κατά τον 5ο αιώνα, αργότερα τον 13ο αιώνα, καλλιεργήθηκαν  στο Βέλγιο. Έγιναν αμέσως  δημοφιλή στις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες 7-24 °C, 45–75 °F, με τις υψηλότερες αποδόσεις στους 15–18 °C, 59–64 °F. Τα χωράφια είναι έτοιμα για συγκομιδή από 90 έως 180 ημέρες μετά τη φύτευση. Τα φύλλα που σχηματίζουν την κορυφή έχουν μακριούς, λεπτούς μίσχους και μια αφρώδη, ανώμαλη επιφάνεια σε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου.

Τα βρώσιμα βλαστάρια μεγαλώνουν σαν μπουμπούκια σε
ελικοειδή μοτίβα κατά μήκος της πλευράς των μακριών, παχιών μίσχων ύψους 60 με 120 εκατοστών, ωριμάζοντας σε αρκετές εβδομάδες από το κάτω προς το πάνω μέρος του μίσχου. Τα λάχανα μπορούν να μαζευτούν με το χέρι σε καλάθια ή κόβοντας ολόκληρο το κοτσάνι ταυτόχρονα για επεξεργασία, ή με μηχανική συγκομιδή, ανάλογα με την ποικιλία. 

Κάθε μίσχος μπορεί να παράγει 1,1 με 1,4 κιλά, αν και η εμπορική απόδοση είναι περίπου 900 g (2,0 lb) ανά μίσχο. Η περίοδος συγκομιδής στις εύκρατες ζώνες των βόρειων γεωγραφικών πλάτη είναι από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, καθιστώντας τα λαχανάκια Βρυξελλών ένα παραδοσιακό χειμερινό λαχανικό. Τα λαχανάκια θεωρούνται πιο γλυκά μετά τον παγετό.

               MyPhotoPics