Δίκορφο ή Δικόρυφο, Ζαγοροχώρια, Ήπειρος, Ελλάς

Το Δίκορφο ή Δικόρυφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, Ελλάς και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν 33 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό. Απέχει 38 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Χρονολογείται τουλάχιστον από το 1431. Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Τσ(ι)οντίλα ή Ζωνδήλα,
μάλλον αλβανικής ή σλαβικής προέλευσης. 
Οι παραδοσιακές κατοικίες και τα αρχοντικά του χωριού έχουν χτιστεί με πέτρα και μαύρη πλάκα, ενώ έχουν διακοσμηθεί με τα έργα των Χιοναδιτών ζωγράφων, λαϊκοί ζωγράφοι από τους Χιονάδες.


Στο κέντρο του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου, τρίκλιτη βασιλική, που ιδρύθηκε το 1778, με καμπαναριό που ανακατασκευάστηκε το 1896 από κάτοικο του χωριού, έμπορο στη Ρουμανία.



Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το αρρεναγωγείο Ζωνδήλης.



Το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, μονόκλιτη βασιλική, χτίστηκε το 1898 και βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό. Η εκκλησία ξανακτίστηκε με υλικά από ερείπια βυζαντινού φρουρίου.

Στην πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, νότια του χωριού βρίσκεται
το μοναστήρι της Στούπαινας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μεταφέρθηκε εκεί το 1708 στη θέση παλαιότερου σλάβικου μοναστηριού, που είχε χτιστεί το 950, κατά τον Φώτη Κόντογλου και διαλύθηκε το 1583 από την πανώλη. Καταστράφηκε το 1841 από τους Ιταλούς, αλλά ξαναχτίστηκε το 1963.

Κοντά στο χωριό υπάρχουν επίσης τα γεφύρια, του καπετάν-Αρκούδα, ένα μονότοξο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1806. Πήρε το όνομά του από τον Μακεδονομάχο Καπετάν-Αρκούδα, τον οποίο σκότωσε ο τουρκικός στρατός σε αυτό το σημείο, το 1906. Παλαιότερα ονομαζόταν γεφύρι του Ξηροποτάμου ή γεφύρι του Εβραίου. 

του Στάθη, επίσης μονότοξο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1906 και πρέπει να είναι από τα τελευταία πέτρινα γεφύρια που κατασκευάστηκαν στο Ζαγόρι. Βρίσκεται κάτω από το Δίκορφο και γεφυρώνει το ρέμα της Κασίμαινας που καταλήγει  στο Ζαγορίτικο ποταμό.   

MyPhotoPics