Φανάρι, Θεσσαλία, Ελλάς

Το Φανάρι είναι χωριό του Δήμου Μουζακίου, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Θεσσαλία, Ελλάς. Κατά την απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 433 κατοίκους. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος των Αγράφων σε υψόμετρο περίπου 350 μ. επί της λοφοσειράς, η οποία αποσπάται από την οροσειρά της Πίνδου και καταλήγει σαν χερσόνησος μέσα στη θεσσαλική πεδιάδα. Έχει κτιστεί γύρω από τον λόφο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το Βυζαντινό Κάστρο.

Είναι κτισμένο στη θέση που άλλοτε υπήρχε η Αρχαία Ιθώμη, που ο Όμηρος αναφέρει ως Κλωμακόεσσα. Το όνομα Φανάρι αναφέρεται για πρώτη φορά σε διάφορα έγγραφα από το 1200 μ.Χ. και προήλθε πιθανόν από τη λέξη φαίνομαι, επειδή από τη θέση του στην κορυφή του λόφου φαίνεται όποιο σημείο του Θεσσαλικού Κάμπου επιθυμεί να δει κάποιος.

Τα σπίτια είναι πετρόκτιστα κυρίως ισόγεια και μονώροφα. Τα παλαιά είναι κτισμένα με πέτρα και λάσπη ως συνδετικό, με ξύλινο μπαλκόνι στο εμπρόσθιο μέρος. Κτίσθηκαν κυρίως με ομαδική εργασία και το κάτω μέρος του σπιτιού το χρησιμοποιούσαν ως κατώι για το σταυλισμό των ζώων.

Το κάστρο είναι Βυζαντινό και κτίσθηκε από τον Δεσπότη της
Ηπείρου Ιωάννη Β' Ορσίνι τον 14ο αιώνα μ.Χ., όταν η δυτική Θεσσαλία ήταν πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και του βυζαντινού αυτοκράτορα αλλά και των τοπικών γαιοκτημόνων. Στη θέση του παλιότερα πρέπει να υπήρχε κάποιο οχύρωμα και είναι από τα ελάχιστα στην χώρα που σώζονται στην κατάσταση αυτή. 

Έχει έκταση 2,6 στρέμματα, ακανόνιστο πολυγωνικό τοίχος 2 μέτρων που ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους και σώζεται στο ακέραιο. Ενισχύεται με έξι προεξέχοντες πύργους, με ιδιαίτερα ενισχυμένο τον νότιο. Η διάμετρος του οχυρού είναι περίπου 100μ., η περίμετρος 230 μέτρα και το ύψος των τειχών του φτάνει τα δέκα μέτρα. 

Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δυο δεξαμενών, ενός
τζαμιού που πατάει πάνω σε παλιότερο κτήριο με λουτρό, καμαροσκεπαστής πυρυτιδαποθήκης, καθώς και δίχωρου κτηρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες τις φρουράς. Διέθετε δυο εισόδους με την κύρια να βρίσκεται στην νότια πλευρά. Μέσα στο κάστρο υπήρχε δεξαμενή συλλογής νερού από τη βροχή, η οποία σώζεται σε καλή κατάσταση.

    MyPhotoPics