Γκούσταφ Κλιμτ, "το Φιλί"

Ο Γκούσταφ Κλιμτ (Gustav Klimt, 14 Ιουλίου 1862 – 6 Φεβρουαρίου 1918) ήταν Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους  εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρτ Νουβό. Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Το Φιλί  δημιουργήθηκε την περίοδο 1907-1908 και ανήκει στη
λεγόμενη χρυσή περίοδο του Κλιμτ. Θεωρείται το πιο διάσημο έργο του αλλά και ένα από τα διασημότερα της Αρτ Νουβό. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Kunstschau το 1908 για τα 60 χρόνια από την άνοδο του Φραγκίσκου Ιωσήφ στο θρόνο, όταν πια η Απόσχιση, είχε αρχίσει να χάνει έδαφος. 

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η γυναίκα που απολαμβάνει το φιλί του αγαπημένου της, είναι η πραγματική μούσα του μεγάλου της Αρτ Νουβό, η Emilie Flöge,  σχεδιάστρια μόδας και επιχειρηματίας,  με την οποία ο ζωγράφος γνωρίστηκε το 1891 όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών και ο αδελφός του παντρευόταν την αδελφή της.

Άλλες, ότι πρόκειται για ένα από τα μοντέλα του, που την
εποχή εκείνη ήταν ευρύτερα γνωστό ως Red Hilda. Γενικότερα, το ζήτημα της ταυτότητας της γυναίκας δίπλα του, περιπλέκεται λόγω της θυελλώδους ερωτικής ζωής του Κλιμτ, ο οποίος μπορεί να διατηρούσε σταθερή σχέση με τη Eilie Flöge αλλά στο ενδιάμεσο είχε αποκτήσει παιδιά με άλλες γυναίκες. 


Στην ίδια έκθεση εκτέθηκαν και άλλοι δύο πίνακές του, η Ελπίδα ΙΙ που φιλοτεχνήθηκε το 1907–08. Ήταν το δεύτερο από τα έργα του Κλιμτ που  παρουσιάζει μια έγκυο γυναίκα και αποκτήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη το 1978

και η Δανάη. Ήταν διάσημο θέμα για πολλούς καλλιτέχνες στις αρχές του 20ού αιώνα, σαν το κυρίαρχο σύμβολο της θεϊκής αγάπης και υπεροχής. Ο πίνακας ανήκει σήμερα στην πινακοθήκη Μπελβεντέρε της Βιέννης, η οποία αγόρασε το έργο αμέσως μετά την πρώτη του εμφάνιση.  



Μερικά από τα έργα του:

                      Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας, 1905 

              Προσωπογραφία της Φρίτσα Ρίντλερ, 1906 

Το πορτραίτο της Adele Bloch Bauer, 1907
Το δέντρο της ζωής, 1909
Ζωή και θάνατος, 1908–1911
Οι φίλες, 1916-1917 
Η Κυρία με την βεντάλια, 1917-1918 
MyPhotoPics