Μέδουσα Cotylorhiza tuberculata, "Σαλούφα"

Οι μέδουσες Cotylorhiza tuberculata έκαναν αρκετά συχνά και φέτος την εμφάνισή τους προκαλώντας το ενδιαφέρον των  λουόμενων λόγω της ασυνήθιστης όψης τους.  Θυμίζουν ... τηγανητά αυγά τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα! Διακρίνεται για τα εντυπωσιακά πλοκάμια της, τα οποία παραλλάσσουν τα χρώματα του μοβ και του μπλε. 

Χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της για αυτόνομη κίνηση
στο νερό
χωρίς να εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα για να μετακινηθεί. Μπορεί να μεγαλώσει σε διάμετρο μέχρι και 40 εκατοστά και συνήθως "συνοδεύεται" από νεαρά ψάρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στα πλοκάμια της.

Η μέδουσα – τηγανητό αυγό, δεν έχει δηλητηριώδη πλοκάμια, που σημαίνει ότι ακόμη και να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο είναι τελείως ακίνδυνη και δεν θα του προκαλέσει κάποια ζημιά. Το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ κοινό στη Μεσόγειο θάλασσα και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας λέγεται "σαλούφα".

Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι ακίνδυνες, καθώς ο ρόλος τους είναι να προσφέρουν καταφύγιο σε μικρά ψάρια, προστατεύοντας τον γόνο των ψαριών. Μάλιστα δεν πρέπει να αφαιρεθούν επιπόλαια από το νερό, καθώς τμήματά τους μπορούν να σπάσουν και να μείνουν στη θάλασσα.


Όπως λένε οι επιστήμονες, δεν πρέπει να τις βγάζουμε έξω από τη θάλασσα, γιατί η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον, καθώς καθαρίζουν και το πλαγκτόν της θάλασσας. 




Στις Ελληνικές θάλασσες εμφανίζονται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Είναι Ακίνδυνες και Χρήσιμες!!! Μην τις σκοτώνετε!!!

MyPhotoPics