Πρόκειται για ένα διοϊκό, άφυλλο, φρεατόφυτο (σημαίνει ότι οι ρίζες του διεισδύουν βαθιά και λαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του νερού που χρειάζεται από τη φρεατική ζώνη ή το τριχοειδές περιθώριο πάνω από τη φρεατική ζώνη), που βρίσκεται σε αμμώδεις ερήμους, σε περιοχές με πρόσβαση σε υπόγεια ύδατα, όπως εφήμερα ποτάμια και παλαιά αυλάκια.
Το φυτό είναι χωρίς φύλλα, έτσι οι τροποποιημένοι μίσχοι και τα αγκάθια μήκους 2-3 εκατοστών χρησιμεύουν ως φωτοσυνθετικά "όργανα" του φυτού. Το φυτό μπορεί να επιβιώσει πολλά χρόνια χωρίς νερό.
Τα φρούτα του ζυγίζουν κατά μέσο όρο 1 κιλό, έχουν διάμετρο περίπου 15 εκατοστά, έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και είναι αγκαθωτά.
Μέσα τους έχουν ένα γλυκό, αρωματικό, υδατώδες, κίτρινο-πορτοκαλί πολτό.
Οι μεγάλοι βρώσιμοι σπόροι του, χρώματος λευκού έως κρεμ, είναι γνωστοί ως βούτυρο-ξηροί καρποί και χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα.
Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς οι σπόροι τους
περιέχουν λάδι και πρωτεΐνες. Χρησιμεύουν ως πηγή τροφής για τους ανθρώπους της φυλής των Νάμα, από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο. Μπορούν να μαγειρευτούν ως πολτός, να χρησιμοποιηθούν ως λάδι για σαλάτες και φαγητά ή να καταναλωθούν ως φρούτο.
Το λουλούδι τους
Όταν αρχίζει να "δένει" ο καρπός Ο καρπός Οι σπόροιΗ συγκομιδή MyPhotoPics