Αγριόκουρκος

Ο αγριόκουρκος είναι το μεγαλύτερο εδαφόβιο πτηνό της υποοικογένειας των Τετραονίνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Tetrao urogallus και περιλαμβάνει 11 υποείδη. Στη Ελλάδα απαντά το υποείδος Tetrao urogallus rudolfi. Το είδος περιγράφτηκε για πρώτη φορά από τον Σουηδό βοτανολόγο, ιατρό και ζωολόγο  Καρλ Λινέ, 1707 - 1778. 

Στην Ελλάδα απαντάται στη Δυτική Ροδόπη, σε πυκνά, ώριμα μικτά δάση από κυρίως δασική (Pinus sylvestris) αλλά και Μαύρη πεύκη (P. nigra),λευκή ελάτη (Picea abies),οξιά (Fagus sylvatica) και λευκή ελάτη (Abies alba), με πυκνό υπόροφο αλλά και μικρά ξέφωτα, στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών και στον Άθω βρέθηκε σε υψόμετρο 1.140-1.340 μέτρων.

Είναι μεγάλα πουλιά, έχουν έντονο σεξουαλικό διμορφισμό, καθώς τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και με πιο όμορφα χρώματα. Έχουν μήκος 75-90 εκ., βάρος έως 5 κιλά και άνοιγμα φτερών μέχρι 150 εκ., ενώ,


τα θηλυκά έχουν μήκος 54-63 εκ. και έχουν το μισό βάρος. Έχει γερό και στιβαρό σώμα, χοντρό γαμψό ράμφος, μακρύ χοντρό λαιμό και κοντά πόδια καλυμμένα στους ταρσούς από φτερά.


Κατά την απογείωση κάνει έναν πολύ δυνατό θόρυβο φτεροκοπήματος, ώστε να τρομάξει τους πιθανούς εχθρούς του. Οι μακρινές πτήσεις είναι γρήγορες σε ευθεία, με γρήγορα φτεροκοπήματα ανάμεσα σε αερογλιστρήματα. Τρέφεται με διάφορα είδη ζωικά και φυτικά όπως σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια, σκαθάρια, βολβούς, φρέσκα φύλλα, άγριους καρπούς και τον χειμώνα με βελόνες κωνοφόρων.


Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει Μάρτιο-Απρίλιο και διαρκεί μέχρι Μάιο ή Ιούνιο. Τα τρία τέταρτα αυτού του διαστήματος φλερτάρει στο έδαφος και επικρατεί ένας πολύ μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών. 

Κάνουν επιδείξεις σηκώνοντας την ουρά τους και βγάζοντας κραυγές ώστε να προσελκύσουν τα θηλυκά. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα αρσενικά αρχίζει μεταξύ τους μία μάχη μέχρι να επικρατήσει το πιο ισχυρό πουλί. 

Τρεις μέρες μετά το ζευγάρωμα, το θηλυκό φτιάχνει φωλιά στο
έδαφος, η οποία είναι τόσο καλά ενσωματωμένη στο περιβάλλον που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την διακρίνεις. Εκεί γεννά τα αυγά της, περίπου οκτώ αυγά. Αλλά μέχρι να τα γεννήσει όλα, καλύπτει όσα γέννησε με φύλλα και κλαριά.

Το χρώμα τους είναι κιτρινωπό με σκούρα στίγματα για να μην είναι εύκολη η ανακάλυψη τους από τα αρπακτικά και ιδίου μεγέθους. Η επώαση διαρκεί περίπου 26-28 ημέρες ανάλογα με το υψόμετρο και τον καιρό. Με το που βγαίνουν τα μικρά από τα αυγά έχουν άμεση ανάγκη την μητέρα τους για να τους παράσχει την απαιτούμενη ζωτική θερμότητα.

    MyPhotoPics