Μέζαπος, το ορμητήριο του μονόφθαλμου πειρατή, Ελλάς

Ο Μέζαπος είναι ένας μικρός ψαράδικος οικισμός χτισμένος πάνω σε βραχώδη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, μέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, στο νομό Λακωνίας στην Μέσα Μάνη στον δήμο Οιτύλου, Πελοπόννησος, Ελλάς. Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από τον Γερολιμένα και 18 χλμ. από την Αρεόπολη.

Εκεί βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Βλαχέρνας, στην θέση Φοκαλωτό, που χρονολογείται μεταξύ των τελών του 12ου και των αρχών του 13ου αιώνα. Είναι ένας σταυροειδής ναός με τρούλο, όπου στο εσωτερικό του διασώζονται μερικές, μόνο, αγιογραφίες.

Λίγο πιο κάτω βρίσκονται τα απομεινάρια του πύργου του Νικολού Σάσσαρη ή Κάτζου,  o οποίος ήταν ξακουστός Μανιάτης πειρατής του 18ου αιώνα στο αρχιπέλαγος και σ' όλη την Μεσόγειο. Τον αποκαλούσαν μονόφθαλμο πειρατή γιατί είχε χάσει το ένα του μάτι σε μια συμπλοκή με Τούρκο πειρατή. Ο Μέζαπος ήταν το ορμητήριό του.

Υπάρχουν δύο όμορφες παραλίες η Χαλικιά και το Αλωνάκι, με
άσπρο βότσαλο και υπέροχη θέα προς την χερσόνησο Τηγάνι και το κάστρο Μαίνης, με σπηλιές στα βράχια όπου μπορεί όποιος θέλει να τις εξερευνήσει, καθώς και το μικρό λιμάνι της Κουρκού. 

Δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 31, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία. Παλαιότερα ήταν αξιόλογο εμπορικό λιμάνι της Μάνης και υπήρχε και Αστυνομικό τμήμα.

    MyPhotoPics