Σπήλαιο Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, όρος Αράκυνθος, Ελλάς

Βορειοανατολικά του Κεφαλόβρυσου Αιτωλικού και κατά μήκος της οροσειράς του Αρακύνθου, Ελλάς, σε μια απότομη χαράδρα, που βλέπει προς τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού  βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σπηλαιώδη μοναστήρια του ελλαδικού χώρου με μοναδικές τοιχογραφίες-βραχογραφίες.  

Το όνομα του πρώτου μοναχού και ιδρυτού του σπηλαίου,
Νίκανδρου, που μόνασε εκεί από το 990 μέχρι το 1005, υπάρχει γραμμένο σε επιγραφή που σώζεται μέχρι σήμερα στην είσοδο του σπηλαίου. H προσωνυμία "Κρεμαστός" δόθηκε από τον ιδρυτή της, επειδή βρίσκεται σε απόκρημνα και επικίνδυνα βράχια.

Έχει άνοιγμα περίπου έξι μέτρα, στη μέση το άνοιγμά του είναι οκτώ μέτρα και το βάθος δώδεκα μέτρα. Απέναντι από την είσοδο του σπηλαίου, υπάρχει το λιθόκτιστο τέμπλο που χωρίζει το ιερό από τον κύριο ναό. Στο κέντρο του ναού υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή  που συγκεντρώνει τα βρόχινα νερά, είναι το «Αγίασμα» του σπηλαίου.


Υπάρχουν τοιχογραφίες εντός του σπηλαίου με τη Θεοτόκο
Βρεφοκρατούσα, τη Γέννηση του Χριστού, την Κοίμηση της Θεοτόκου, τη Σταύρωση και άλλες εικόνες που στο πέρασμα του χρόνου έχουν ξεθωριάσει. 


Το σπήλαιο  εντοπίστηκε από κάτοικο της πόλης του Αιτωλικού, ονόματι Βογιατζή, περίπου το 1900. Στις ημέρες μας, το φροντίζουν κάτοικοι της περιοχής και η Εθελοντική Ομάδα Αιτωλικού του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού.

  Θέα από το σπήλαιο στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού

    MyPhotoPics