Νησίδα Σκυροπούλα, Ελλάς

Η Σκυροπούλα είναι μικρή βραχώδης νησίδα του Αιγαίου πελάγους, που βρίσκεται δυτικά της νήσου Σκύρου, Ελλάς, σε πολύ μικρή  απόσταση από αυτή. Διοικητικά ανήκει στον νομό Ευβοίας, στον δήμο Σκύρου και είναι ακατοίκητη. Η έκταση της είναι 3,8 τ. χλμ. με αποτέλεσμα να είναι το 119ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί. Το υψηλότερο σημείο στο νησί από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 188 μέτρα. Είναι καλυμμένη με δάσος Κέδρων.



Στην Σκυροπούλα βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου τον οποίο
ίδρυσε το 1769 ο Όσιος Αθανάσιος.



Στο νησί υπάρχουν σπάνια είδη ζώων και φυτών. 

Ζώα: Αρτέμης,   Calonectris diomedea. Συγγενής με τα Άλμπατρος, αν και μικρότερος, τα συναγωνίζεται στην άνεση και στην κυριαρχία στις ανοιχτές θάλασσες. Γεροδεμένος, με πλατιές φτερούγες, έχει μήκος 46 εκατοστά και χρώμα τεφροκάστανο. Γεννάει ένα λευκό αβγό που κλωσάνε και οι δυο γονείς επί 54 μέρες.

Μύχος της Μεσογείου, Puffinus yelkouan. Ένα κοινωνικό θαλασσοπούλι που τρέφεται με ψάρια και φωλιάζει μόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα. Φωλιάζει σε βραχονησίδες. Τη φωλιά του, που τη φτιάχνει σε βαθιές τρύπες των απόκρημνων βραχωδών ακτών, την επισκέπτεται μόνο τη νύχτα. Κλωσά ένα αυγό τη φορά.

Αιγαιόγλαρος, Larus audouinii, είναι ένας γλάρος μέσου μεγέθους. Έχει σκούρο κόκκινο ράμφος και πόδια.  Πετάει αργά, ανάμεσα στα κύματα και πιάνει μικρά αφρόψαρα. Γεννά δύο με τρία καμουφλαρισμένα αυγά (καφετιά με μαύρα στίγματα) στα τέλη Απριλίου. Τα μικρά εκκολάπτονται μετά τα μέσα Μαΐου και αρχίζουν να πετούν τέλη Ιουνίου. 



Η ενδημική σαύρα της Σκύρου, podarcis gaigeae,
με το μήκος
της να φθάνει ή να ξεπερνάει, τα 25 εκατοστά. Τρέφεται με ασπόνδυλα και είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο. Και άλλα.


Φυτά: Εδώ κυριαρχούν τα λιβάδια του θαλάσσιου ενδημικού φυτού της Μεσογείου, Ποσειδωνία η ωκεάνειος, Posidonia oceanica. 
 Σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.

MyPhotoPics