Στο ασκηταριό του Αγίου Ιωάννη, Καπετανιανά, νήσος Κρήτη, Ελλάς

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, στα Καπετανιανά, Νομός Ηρακλείου, νήσος Κρήτη, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ιωάννη και  οι χώροι φιλοξενίας των ασκητών-μοναχών του, στις σπηλαιώδεις κοιλότητες που συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα ασκητικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής. Η Μονή λειτούργησε έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Το κατανυκτικό ησυχαστήριο υπήρξε κέντρο ασκητισμού από τότε που σχηματίστηκε ο πρώτος μοναστικός πυρήνας στις σπηλιές της Ν. Κρήτης. Ο ναός φέρεται να χτίστηκε περί το 1360 στα ερείπια προγενέστερου κτίσματος, με την πινακίδα στην είσοδο να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αρχαίου ασκληπιείου στο σημείο.


Οι τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ιωάννη είναι εντυπωσιακές, λόγω του φυσικού μεγέθους τους, ενώ αποδεικνύουν κι εκείνες τη συνέχεια και το πέρασμα σε χριστιανικό ναό από την αρχαία χρήση του χώρου ως ασκληπιείου. 


Βλέπουμε δηλαδή, τον Άγιο Παντελεήμονα, και τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό, που ήταν γιατροί και θεωρούνται προστάτες Άγιοι των γιατρών και των φαρμακοποιών.



Κάτι ακόμα που το καθιστά μοναδικό είναι το γεγονός πως αποτελεί τον μοναδικό τοιχογραφημένο εξωτερικά ναό της Κρήτης. 



Πάνω από το ναό βρίσκονται οι σπηλιές όπου διέμεναν οι
ασκητές ενώ στις ψηλότερες από αυτές είναι εμφανές το λάξευμα από το οποίο συγκέντρωναν στάλες νερού που θεωρούνταν αγιασμένο.



Έξω από τον αύλειο χώρο του ιδιαίτερου αυτού μοναστηριακού συγκροτήματος υπάρχει ο τάφος του μοναχού Γεράσιμου.


    MyPhotoPics