Στο ισόγειο συναντάμε το θησαυροφυλάκιο και γύρω από αυτό
τις πολεμίστρες οι οποίες χρησιμοποιούνταν από οπλοφόρους φύλακες προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανές ληστρικές επιδρομές μιας και στο συγκεκριμένο σημείο φυλάσσονταν τα λεφτά του συνεταιρισμού. Επίσης το Ταμείο, τη Γραμματεία, το Λογιστήριο, τους αποθηκευτικούς χώρους και το υπόγειο.
Ανεβαίνοντας τις ξύλινες σκάλες στον πρώτο όροφο του Αρχοντικού υπάρχουν τρία δωμάτια με διάφορες εκπληκτικές τοιχογραφίες, όπως αυτή στην ανατολική πλευρά που απεικονίζει την παραλία της Βενετίας, το Πάρκο κλπ. Εντυπωσιακό είναι το χειμωνιάτικο δωμάτιο με την ξύλινη επένδυση και τον ξυλόγλυπτο και όμορφα διακοσμημένο ουρανό του
Στον δεύτερο όροφο φτάνουμε στο χώρο των συνελεύσεων
αλλά και στα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνταν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Εντυπωσιακές είναι και σε αυτό τον όροφο οι τοιχογραφίες, σε μία εκ των οποίων απεικονίζεται η Αγία Σοφία και η Χάλκη. Εδώ υπάρχει μια σκάλα διαφυγής που την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις επιθέσεων. Οδηγεί στο υπόγειο και από εκεί σε ασφαλή έξοδο.
Άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο του δευτέρου ορόφου είναι το δωμάτιο του αετού, το οποίο χρησιμοποιούταν για τη φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων, με την εντυπωσιακή διακόσμηση και με το καταπληκτικό τζάκι που αναδεικνύει τον πλούτο, την αρχοντιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής.
Κοιτώντας τέλος την οροφή, βλέπουμε στο μέσο ένα ρόδι το
οποίο αποτελούσε το έμβλημα του συνεταιρισμού και συμβόλιζε την ευημερία και τη δυνατή σχέση των εταίρων. Σήμερα το αρχοντικό λειτουργεί ως μουσειακός χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να μεταφερθεί και να γνωρίσει την «αίγλη» εκείνης της εποχής στην περιοχή.
Ο Γεώργιος Μαύρος (Σβαρτς) γεννήθηκε στα Αμπελάκια το 1738 και το προσωνύμιο Σβάρτς (Schwartz=μαύρος στη γερμανική γλώσσα) του αποδόθηκε από τους Αυστριακούς και Γερμανούς εμπόρους με τους οποίους συνεργαζόταν, μιας και ο ίδιος ήταν πασίγνωστος στον εμπορικό κόσμο της Βιέννης, της Γερμανίας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.
Ήταν ιδρυτής του περίφημου συνεταιρισμού "Συντροφιά
Αμπελακιωτών και Σβαρτς", δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στον τομέα της εξαγωγής νημάτων κυρίως στις χώρες της Αυστρίας και της Γερμανίας, πέθανε ωστόσο στη Βιέννη σε ηλικία 80 ετών φυλακισμένος για χρέη που προήλθαν από την χρεωκοπία της "Συντροφιάς".