Το υπόγειο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη καπνού. Το ισόγειο για την κατασκευή των τσιγάρων και ο πρώτος όροφος για την συσκευασία. Στο αίθριο γίνονταν οι φορτοεκφορτώσεις. Στον χώρο αυτό συστεγάστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα 25 καπνοβιομηχανίες.
Σήμερα, στεγάζονται τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων καθώς επίσης και η Διεύθυνση Εκδόσεων και Εκτυπώσεων της Βουλής. Αποτελεί μοναδικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής του, με υπόγειο και δύο ορόφους που αναπτύσσονταν σε μια τετράγωνη κάτοψη, περιμετρικά γύρω από ένα αίθριο καλυπτόμενο από ένα τζαμωτό στέγαστρο με μεταλλικό σκελετό.
Το 1989, το καπνεργοστάσιο μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια χρονιά περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής των Ελλήνων, αρχικά ένα τμήμα του συγκροτήματος, και το 2000 στο σύνολό του.
Επακολούθησε μια σταδιακή ανακαίνισή του, στην οποία περιλαμβάνονταν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, αντικατάστασης υαλοστασίων, υδροροών και του δικτύου απορροής, καθαίρεσης των παλαιών υδατοδεξαμενών, αποκατάστασης των όψεων και των εσωτερικών χώρων κ.ά.
MyPhotoPics