Τα περίφημα κελάρια της περιοχής Tokaj, Ουγγαρία

Η περιοχή Tokaj  φιλοξενεί μερικές από τις πιο αγαπημένες  ποικιλίες κρασιού της Ουγγαρίας. Απλώνεται σε ένα ρομαντικό τοπίο κατάφυτο με αμπέλια στις πλαγιές του λόφου Zemplén αλλά είναι πιο διάσημη για τα 3.000 κελάρια κρασιού. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού, κάποια για την ωρίμανση του κρασιού, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται ως κοινωνικά κέντρα στις μικρές πόλεις και τα χωριά.


Τα Ουγγρικά κρασιά Tokaji κατασκευάζονται για περισσότερα
από 1.000 χρόνια και ήταν πολύτιμα σε όλη την Ευρώπη, χάρη σε ένα δώρο πολλών μπουκαλιών που έκανε ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας στον βασιλιά Louis XV. 

Χαρούμενος με το πολύτιμο ποτό, ο Louis XV το ανακήρυξε ως "Vinum Regum", "Rex Vinorum", το Κρασί των Βασιλέων, ο Βασιλιάς των Κρασιών. Στη συνέχεια, το κρασί από το Tokaj έγινε το κύριο ποτό που προσφερόταν στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, όπου έγινε γνωστό με το όνομα Tokaji.

Ο λόγος για την επιτυχία του ως τα καλύτερα στον κόσμο
έγκειται στο ότι η περιοχή Tokaj έχει μοναδικό μικροκλίμα που επιτρέπει στο κρασί να αναπτύσσει τη δική του ξεχωριστή γεύση. Η περιοχή Tokaj - μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές περιοχές- έχει μια ευρεία γκάμα αρχιτεκτονικών στυλ, ένα δίκτυο με κελάρια κρασιού, ατελείωτους αμπελώνες, αγροκτήματα, χωριά και ποταμούς.

Η περιοχή αποτελείται από 27 χωριά, είναι πολιτιστικός διάδρομος όπου πολλές γενιές και ένα μείγμα εθνoτήτων και θρησκειών έχουν συμβάλει στην πλούσια κληρονομιά της. Τα γραφικά κελάρια του λόφου Gombos έγιναν μέρος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως αληθινά αριστουργήματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Σκαλισμένα στην πλαγιά των λόφων με μια τριγωνική είσοδο και καλυμμένα με γρασίδι, μοιάζουν με μικροσκοπικά σπίτια Hobbit.

Αν και φαίνονται πολύ μικρά, τα κελάρια έχουν βάθος από 10
έως 40 μέτρα και μερικά από αυτά διακλαδίζονται υπόγεια για να σχηματίσουν ένα κελάρι πολλαπλών επιπέδων. Τα κελάρια ανήκουν στους χωρικούς, και λέγεται ότι υπάρχει ένα κελάρι κρασιού για κάθε σπίτι.

   MyPhotoPics