Σύννεφα Mammatus

Τα σύννεφα Mammatus είναι γνωστά για την ενδιαφέρουσα μορφή τους, καθώς μοιάζουν να κρέμονται σαν καλοσχηματισμένες στρογγυλές σακούλες.
Το όνομα mammatus προέρχεται από την λατινική λέξη mamma που σημαίνει μαστός, γι’ αυτό και σε ελεύθερη μετάφραση είναι γνωστά ως "Σύννεφα γυναικείου μαστού". Περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1894 από τον William Clement Ley.

Μοιάζουν με σακούλες που κρέμονται από τον ουρανό, τα οποία εμφανίζονται σε ομαλούς ή ανώμαλους σχηματισμούς εν είδει ακανόνιστης οροσειράς και είναι αδιαφανή ή ημιδιαφανή. Συνήθως, τα σύννεφα αυτού του είδους συνοδεύονται από έντονες καταιγίδες.

Απλώνονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως μερικές ώρες. Κατά βάση τα σύννεφα αποτελούνται από πάγο, αλλά επίσης μπορεί να είναι ένα μείγμα πάγου και νερού σε υγρή μορφή ή να περιέχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου νερό σε υγρή μορφή.

Τα «ανώμαλα» σύννεφα Mammatus είναι ιδιαιτέρως
επικίνδυνα όποτε εμφανιστούν, αφού πάντα αποτελούν «προάγγελο» κακών ή ακόμη και πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ειδικά για τους καλλιεργητές και τους πιλότους!

   MyPhotoPics